Doorgaan naar artikel

Afname areaal wintergroenten

Het areaal wintergroenten is in 2018 afgenomen met ruim 765 hectare. Dit is een afname van 5%.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Van de wintergroenten is alleen het areaal spruiten het laatste jaar gestegen (2,1%). Bij wittekool is de daling van het areaal 11,4% en voor prei 12,2%.

Groter areaal knolselderij

Het areaal wintergroenten was in 2018 circa 3% kleiner dan in 2008. Van alle wintergroenten is in die periode vooral het areaal knolselderij gegroeid, met 41%. Het areaal winterwortelen was in 2018 circa 17% groter dan in 2008. De grootste afname in areaal in die 10 jaar was er bij prei (34%) en boerenkool (19%).

CBS ziet exportsucces spruiten

Bij spruiten signaleert het CBS een sterke exportwaardegroei over de laatste 10 jaar. Een nadere analyse van de cijfers laat zien dat het areaal en productie is afgenomen in Nederland. Dat maakt de exportwaardegroei moeilijk verklaarbaar. Wel is de import van spruiten uit met name België gestegen. Een deel van deze spruiten wordt weer uitgevoerd door Nederlandse exporteurs, maar dat verklaart een derde van de exportwaardegroei. Meer toegevoegde door geschoonde spruiten kan ook een deel van de waardestijging verklaren, maar volgens kenners is dat een beperkt deel van de uitvoer.

In totaal waren in 2018 ruim 1.650 telers actief met de teelt van wintergroenten, stelt het CBS. Circa 850 telers verbouwden winterpeen, 270 teelden prei. Met spruitjes houden 200 bedrijven zich bezig.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin