Vollegrond

Nieuws

‘Verwerkte groente verdient ook btw-verlaging’

Producenten van verwerkte groente vragen staatssecretaris Blokhuis btw te verlagen op hun steeds gezondere diepvries- en conservenproducten.

De sector heeft sinds 2012 grote stappen gezet in het gezonder maken van potjes en blikjes, stelt koepel VIGEF. Het suiker- en zoutpercentage is terug gebracht in veel van de producten waardoor deze groente bijdraagt aan een gezonde levensstijl.

Nu zou groente dan ook gelijk getrokken moeten worden met plannen voor gezondere drankjes. Vorige week werd bekend dat btw op suikervrije dranken en bron- en mineraalwater wordt afgeschaft, waardoor deze producten goedkoper worden voor de consument. Dat plan is afkomstig uit het nationaal preventieakkoord van Blokhuis.

Stimulans om meer groenten te eten

In navolging van het GroentenFruit Huis wil ook VIGEF dat het ministerie nu ook de btw-verhoging voor groente en fruit terugdraait. Peter Rijnhout, secretaris van de belangenorganisatie van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie VIGEF: “Het plan van het kabinet om gezondere dranken te stimuleren omarmen we. We missen in de plannen echter de stimulans om meer groenten te eten. We luiden de noodklok tegen btw-verhoging op groente en vinden juist een verlaging op zijn plaats.”

Verwerkte groente staan niet altijd in de Schijf van Vijf, vanwege de zoutgehaltes. Blikgroenten met toegevoegd zout staan daarom niet in de Schijf van Vijf. In peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bruine bonen) is er veel minder keuze in ongezouten soorten. Als deze producten onder het criterium voor zout blijven, staan ze wel in de Schijf van Vijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.