Vollegrond

Nieuws

Onkruidbestrijding met grondaangedreven rotors

De Italiaanse machinefabrikant Oliver Agro bouwt machines voor de onkruidbestrijding op basis van grondaangedreven rotors. Daarmee wordt (klein) onkruid niet afgesneden, maar losgegooid, zodat het kan verdrogen.

Het onkruidbestrijdingsapparaat is te zien op de mechanisatiebeurs op de open dagen bij zaadbedrijf Bejo.

Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Verticaal geplaatste rotors

Bij het type Rotovert zijn de rotors verticaal geplaatst. Ze draaien daarbij tegen elkaar in, waardoor de grond tussen de rotors min of meer wordt ‘gekneusd’. Kiemend onkruid komt daardoor los te liggen. Op de mechanisatiebeurs wordt een getrokken versie getoond, met handbesturing om de machine goed op koers te houden. De besturing is hydraulisch bekrachtigd met een Orbitrol. Afstand tussen de rijen is 15 tot 35 cm.

Andere rijafstanden

Voor afstanden tussen de rijen van meer dan 30 cm is er de Rotoblizz, met liggende rotors. Voor (blad)gewassen op nauwe plantafstanden (8 tot 15 cm) is er de Colibri, met verticaal geplaatste grondaangedreven schijven die zijn voorzien van pennen. Het programma wordt geïmporteerd door Plantsystems Europe in Strijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.