Vollegrond

Nieuws laatste update:28 sep 2018

Verimark toegelaten in meeste koolsoorten

Het Ctgb heeft het insecticide Verimark toegelaten in de teelt van sluitkoolachtigen en bloemkoolachtigen. De toelating betreft een traybehandeling. Ook Enervin (prei), Velim Prime (peen) en Vibrance (suikermaïs) kregen op 26 september een toelating.

Het insecticide Verimark (cyantraniliprool – FMC) is toegelaten als traybehandeling in sluitkoolachtigen, zoals spruitkool, en bloemkoolachtigen. De toelating werd door FMC eerder al aangekondigd, maar is nu realiteit geworden. Het gaat om een toelating in plantgoed voor de onbedekte teelt.

Het fungicide Enervin (ametoctradin – BASF) is toegelaten in de onbedekte teelt van prei.

Het nematicide Velim Prime (fluopyram – Bayer CropScience) kreeg een toelating ter bestrijding van aaltjes in de teelt van wortelen en andere wortel- en knolgewassen. De toelating geldt voor een grondbehandeling. Velim Prime is een vloeibaar product met een nieuw werkingsmechanisme voor de bestrijding van aaltjes. Met slechts een lage dosering per hectare worden wortelknobbel-, wortellesie-, cysten-, en vrij levende aaltjes bestreden. Velum Prime kan via een grondbehandeling (volvelds- of veurtoepassing) toegepast worden.

Ten slotte kreeg Vibrance (sedaxaan – Syngenta Crop Protection) een toelating als zaadbehandeling in de teelt van (suiker)maïs.

Uitbreidingen etiket Reflect en Batavia

Het fungicide Reflect (isopyrazam – Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen) kreeg een uitbreiding van het etiket. De toelating geldt nu ook voor de onbedekte teelten van radijs-achtigen, wortelgewassen (met uitzondering van wortelen), knolraap, koolraap, aardpeer, Japanse aardappel, rode biet, knolselderij, schorseneer en mierikswortel.

Het insecticide Batavia (spirotetramat – Bayer CropScience) is voortaan ook toegelaten in de onbedekte teelten van appel, peer, aardbei, sla Lactuca spp., andijvie, spinazie en veldsla. Daarnaast is het etiket uitgebreid via een KUG (Kleine Uitbreiding Gewasbeschermingsmiddelen) in de onbedekte teelt van kers, pruim, druif, braam- en framboosachtigen, rucola, kiemgroenten, baby leaves en sjalotten. Er is voor deze toepassingen geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Batavia bevat de actieve stof spirotetramat, bekend uit het product Movento, en wordt op de markt gebracht als een SC-formulering.

Of registreer je om te kunnen reageren.