Vollegrond

Nieuws

Bejo introduceert duurzame zaadcoating

Zaadfirma Bejo heeft een zaadcoating ontwikkeld die volledig uit duurzame materialen bestaat. Daardoor is deze volledig biologisch afbreekbaar.

Daarnaast is er volgens Bejo nog een voordeel aan de coating met duurzame materialen, namelijk dat de droogtijd van de coating korter is. Voor conventioneel zaad bedraagt die bij de nieuwe coating 5 minuten, terwijl dat bij de huidige coating 15 minuten is. Hierdoor vraagt het drogen minder energie. De verwachting is ook dat de vitaliteit van het zaad door de kortere droogtijd minder te lijden heeft.

Geleidelijke invoering

De nieuwe zaadcoating wordt in fases ingevoerd en is bij bieten al in gebruik. Na een testfase bij andere gewassen zal de duurzame zaadcoating in meer gewassen toepassing vinden, te beginnen met peen, uien en spinazie.

Skal-erkend

De coatingvloeistof heeft volledige erkenning van Skal Biocontrole en staat geregistreerd op de biologische inputlijst. De voorbereidingen om het biologische assortiment van de vernieuwde coating te voorzien zijn ook in volle gang. Bejo verwacht dat dit zaad in 2019 op deze manier wordt gecoat. Op termijn zullen biologische zaden zich onderscheiden door een herkenbare kleur.

Of registreer je om te kunnen reageren.