Vollegrond

Nieuws

Waarschuwing voor wollige slawortelluis in witlof

De aanhoudende warme, droge weersomstandigheden zijn ideaal voor een snelle ontwikkeling van de wollige slawortelluis. Vanaf begin augustus kan deze luizensoort voorkomen in de teelt van witlofwortels.

Dit jaar zijn rond 1 juni de gevleugelde wortelluizen al vanaf hun primaire waardplant (populieren) naar hun zomerwaardplanten zoals witlof gevlogen. Deze gevleugelde exemplaren zorgen voor ongevleugelde nakomelingen die zich onder de grond voeden op de haarwortels van bijvoorbeeld witlofwortels.

Controleren op afscheiding

Bayer CropScience adviseert om de gewassen goed te controleren op de aanwezigheid van de voor deze wortelluis kenmerkende witte afscheiding op de wortels in de grond. Aangezien droge, warme omstandigheden ideaal zijn voor de ontwikkeling van wollige slawortelluis, is de kans op een snelle ontwikkeling van populaties erg groot. Dat kan de ontwikkeling van de witlofwortel behoorlijk remmen.

Bayer CropScience adviseert om de gewassen goed te controleren op de aanwezigheid van de voor deze wortelluis kenmerkende witte afscheiding op de wortels in de grond. - Foto: Stan Verstegen
Bayer CropScience adviseert om de gewassen goed te controleren op de aanwezigheid van de voor deze wortelluis kenmerkende witte afscheiding op de wortels in de grond. - Foto: Stan Verstegen

Maximaal 2 behandelingen

Vroeg ingrijpen is belangrijk om schade zoveel mogelijk te voorkomen. In de meeste jaren volstaat een éénmalige bespuiting begin augustus om het gewas de rest van het seizoen door te helpen. Bij zeer hoge druk kan een herhaling noodzakelijk zijn. Bij de inzet van het systemisch werkende Movento is het voor een goede werking belangrijk dat het gewas goed aan de groei is en de opname-omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn. Dat is onder de huidige extreme weersomstandigheden een extra aandachtspunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.