Vollegrond

Nieuws laatste update:7 aug 2018

Natuurlijke omgeving draagt niet altijd bij aan plaagbestrijding

Uit een samenvatting van 132 studies in 31 landen blijkt dat de waarde van een natuurlijke omgeving (habitat) als bron voor een natuurlijke bestrijding van plagen lang niet altijd effectief is. Een deel van de studies liet een positieve bijdrage van de natuurlijke omgeving op de gewasopbrengst zien, een ander deel toonde juist negatieve effecten aan.

In de studie zijn 3 Nederlandse datasets gebruikt uit het toenmalige BO-programma Functionele Agrobiodiversiteit, waarin predatie en parasitering van plaagsoorten in spruitkoolvelden is onderzocht. Hierbij werden planten met eitjes of rupsjes van plaagsoorten (kooluil, koolmot) in verschillende spruitkoolvelden neergezet en na enkele dagen weer opgehaald.

“In deze studies werden significante positieve relaties gevonden tussen plaagbeheersing en de aanwezigheid van natuurlijke landschapselementen,” zegt Hans Baveco van Wageningen UR. Hij is een van de onderzoekers die een bijdrage leverde aan de studie, onder leiding van de Universiteit van Davis.

Wisselende effecten

De grote lijn uit de verzamelde 132 studies uit 31 landen op 6.700 locaties is echter dat de resultaten zeer wisselend zijn. Een deel van de studies liet een positieve bijdrage van de natuurlijke omgeving op de gewasopbrengst zien, een ander deel toonde juist negatieve effecten aan. De effectiviteit van natuurlijke vijanden blijkt sterk te kunnen verschillen, en is afhankelijk van specifieke combinaties van gewas, plaagsoort en natuurlijke vijand, en van de tijd.

Akkerrand rondom areaal witlof. De onderzoekers konden uit hun analyse geen eenduidige aanbevelingen geven over de toegevoegde waarde van natuurlijke habitats op de bestrijding van plaagsoorten. - Foto: Stan Verstegen
Akkerrand rondom areaal witlof. De onderzoekers konden uit hun analyse geen eenduidige aanbevelingen geven over de toegevoegde waarde van natuurlijke habitats op de bestrijding van plaagsoorten. - Foto: Stan Verstegen

De onderzoekers konden uit hun analyse dan ook geen eenduidige aanbevelingen geven over de toegevoegde waarde van natuurlijke habitats op de bestrijding van plaagsoorten. Daarbij zeggen zij wel nadrukkelijk dat er ook andere voordelen aan een natuurlijke omgeving verbonden zijn, zoals bestuiving of koolstofvastlegging.

NIet altijd effectief

“Er is een wijdverspreide veronderstelling onder ecologen dat in akkers meer natuurlijke vijanden van plaaginsecten zullen voorkomen als die akkers binnen een natuurlijke leefomgeving liggen, en dat deze vijanden het ongedierte in toom kunnen houden,” zegt hoofdauteur Daniel Karp van UC Davis. “Maar uit deze studie van een internationaal team van wetenschappers blijkt nu dat natuurlijke habitats rondom akkers niet altijd effectief zijn voor de bestrijding van ongewenste soorten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.