Vollegrond

Nieuws laatste update:10 aug 2018

Markt: weinig vraag leidt tot matige prijzen broccoli

Wat er aan broccoli wordt verhandeld, is vooral wat al volgens leveringscontracten was afgesproken. De vraag vanuit de vrije handel is minimaal. Dat leidt tot prijzen van rond 70 cent per kilo. Zeker in het licht van de extra kosten die gemaakt moeten worden voor het beregenen, zijn dat matige prijzen.

Naar de reden van die matige vraag is het gissen. Hoewel als reden genoemd wordt dat broccoli niet bepaald een zomergroente is, zet een handelaar daar vraagtekens bij.

“Het draagt niet bij aan de vraag, maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat er tijdens een periode van warme dagen juist wel extra vraag was. Er zit dus zeker geen direct verband tussen de temperatuur en de vraag naar broccoli. Wat nou werkelijk de oorzaak van die lauwe markt is, weet ik niet.”

Schommelende prijzen

Broccoli is zeker geen product dat in grote mate via het veilingkanaal wordt afgezet, maar de prijzen op de Belgische BelOrta veiling loopt met 65 cent per kilo voor de sortering 500+ in de pas met de vrije handelsprijzen in Nederland.

Bij BelOrta was begin juli het omslagpunt voor de sortering 500+. Daarvoor lagen de prijzen boven 60 cent per kilo, daarna meestal daaronder met een enkel piekje net boven 60 cent. Dan gaat het over een niveau tussen 29 en 54 cent, maar meestal tussen 38 en 49 cent. Op 8 augustus werd met 65 cent de grens van 60 weer gepasseerd.

Aantrekkende markt

De verwachting is wel dat de markt zal aantrekken door een stijgende vraag gekoppeld aan een aanbod dat zeker niet overweldigend zal zijn. Immers, in Nederland staan de gewassen er goed bij, maar dat geldt zeker niet voor heel Noord-West Europa. Wellicht dat Nederlandse broccolitelers daar nog van kunnen profiteren.

Broccoli in de supermarkt

Bij Albert Heijn, Plus en Jan Linders kost een broccoli van 500 gram deze week 99 cent. Bij Jumbo is de consument met 89 cent voor een broccoli van 500 gram 10 cent goedkoper uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.