Vollegrond

Nieuws

Markt: goede vraag naar prei in krappe markt

De prijs van prei ligt rond € 1,00 per kilo. Ondanks dat er veel is beregend, is het productieniveau lager dan gebruikelijk. Op REO Veiling resulteert dat in zo’n 10% lagere aanvoer. Met name trips zorgt voor de aanvoer van minder klasse I.

Vorig jaar kampte de streek rond het West-Vlaamse Roeselare eveneens met droogte, maar dit jaar is dat nog erger. Speelde de droogte vorig jaar vooral daar, dit jaar zijn de problemen in de preiteeltgebieden van België, Nederland, Duitsland en Noord-Frankrijk vergelijkbaar. Alleen in Normandië en Bretagne is de hitte en droogte wat minder extreem geweest. De verwachting is wel dat er Europees gezien, zeker in de komende weken, nog sprake is van krapte aan prei mede door de achterblijvende producties per hectare.

ZON fruit & vegetables

Op 13 augustus zat de prijs bij ZON fruit & vegetables nog op 50 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Op 20 augustus werd € 1,00 geklokt en de dag erna piekte de prijs op € 1,39. Woensdag 22 augustus zakte de prijs naar het nog altijd hoge niveau van € 1,11 en donderdag 23 augustus schommelt het niveau rond de euro. Voor blok 10 schommelt de prijs sinds 13 augustus tussen 30 en 65 cent. Vandaag werd 45 cent betaald.

REO Veiling: prijs prei al langer onder € 1,00 per kilo

Op REO Veiling zit de prijs al over een langere periode iets onder de euro per kilo voor de meest aangevoerde sortering 3-4 centimeter van Flandria-kwaliteit. Trips is de belangrijkste veroorzaker van de-klassering. Daardoor is het aandeel Flandria 20 tot 30% lager dan gebruikelijk. De meest tripsschade wordt geleden op percelen waar niet beregend kan worden. Er is dan sprake van onvoldoende groei en de middelen werken onvoldoende. Maar ook voor de mindere kwaliteit als gevolg van trips worden al een tijdje redelijke prijzen betaald als gevolg van een vragende markt. Op REO Veiling ligt het aanvoerniveau circa 10% lager dan wat ze daar gewend zijn in deze tijd van het jaar. Het prijsniveau van de Flandriakwaliteit lag vandaag tussen 81 en 84 cent per kilo.

Weinig prijsverschil Duitse en Belgische prei

Op de Duitse groothandelsmarkten werd vorige week de prei voor gemiddeld € 1,03 per kilo verhandeld. Een week eerder was dat € 1,08 en een maand geleden € 1,17. In vergelijking met vorig jaar lag de prijs vorige week 20 cent hoger. Tussen Duitse en Belgische prei zit weinig prijsverschil. Vorige week was het verschil 8 cent in het voordeel van de Belgische prei, de week daarvoor was er geen prijsverschil. Een maand geleden werd voor Belgische prei gemiddeld 3 cent minder betaald dan voor Duitse prei.

Britse groothandelsprijzen rond € 1,50

In het Verenigd Koninkrijk liggen de groothandelsprijzen sinds begin juli constant rond € 1,50 per kilo. De meest recent beschikbare prijs is van 1 augustus. Toen bedroeg de prijs € 1,56 per kilo.

Consumentenprijs prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost een prei 55 cent. Een bussel van 5 stuks kost € 1,69. Dat komt volgens Albert Heijn overeen met € 1,88 per kilo. Dan zit er in een bussel van 5 dus circa 900 gram. Dat betekent dat een losse prei van 180 gram tegen 55 cent voor € 3,05 per kilo de deur uitgaat, er vanuit gaande dat het om hetzelfde stukgewicht gaat. Jumbo rekent 59 cent per stuk en Plus € 1,29 voor 500 gram, dat is € 2,58 per kilo. Bij Jan Linders betaalt de consument, net als bij Albert Heijn, 55 cent per stuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.