Vollegrond

Nieuws

Lemken neemt Rumptstad en Steketee over

De Duitse fabrikant Lemken lijft de Nederlandse merken Rumptstad en Steketee in. Beide merken vallen in Nederland onder dezelfde holding, waarvan familie Veerman eigenaar is.

Dit nieuws maakte Anthony van der Ley, CEO van Lemken, bekend in Orléans, in Zuid-Frankrijk. Lemken wil met overnames versneld groeien.

Slimme cameratechniek van Steketee

Lemken heeft met name interesse in de slimme cameratechniek die Steketee de afgelopen 10 jaar ontwikkelde. Dankzij deze techniek kan de machine onkruidplanten onderscheiden van het gewas en onkruid aanpakken in de rij.

Lemken wil deze techniek ook toepassen op spuiten om zo onkruid plaatsgewijs te kunnen bespuiten. Een eerste prototype wordt verwacht op de Agritechnica in Hannover in november 2019.


  • Rumptstad blijft na de overname bestaan als eigen merk en blijft gevestigd in Nederland. Dat komt vooral dankzij het grote aantal trouwe klanten van dit merk. - Foto: Peter Roek

    Rumptstad blijft na de overname bestaan als eigen merk en blijft gevestigd in Nederland. Dat komt vooral dankzij het grote aantal trouwe klanten van dit merk. - Foto: Peter Roek

  • De Steketee IC-schoffelmachine kan cameragestuurd schoffelen, zowel in als tussen de rijen. - Foto: Fotopersbureau Dijkstra

    De Steketee IC-schoffelmachine kan cameragestuurd schoffelen, zowel in als tussen de rijen. - Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Reden dat Rumptstad-Steketee-eigenaar Klaas Veerman het bedrijf verkocht, is dat het bedrijf innovatieve techniek in huis heeft, maar door zijn bescheiden omvang onvoldoende slagkracht heeft snel te groeien en om op nieuwe markten marktaandeel te winnen. Met Lemken aan zijn zijde heeft het bedrijf die slagkracht wel, verwacht Veerman.

Het bedrijf Agroventilatie valt ook onder Steketee en handelt in ventilatiekanalen, maar dat gaat niet mee in de overname naar Lemken.

Overnamebedrag onbekend

Van der Ley wil niet zeggen hoeveel geld gemoeid is met de overname. Lemkens huidige jaaromzet is € 360 miljoen, 11% meer dan het jaar ervoor. Op de lange termijn wil Van der Ley groeien naar een jaaromzet van € 600 miljoen.

Lemkens CEO Anthoney van der Ley maakte de overname bekend. Van der Ley wil op termijn groeien naar een jaaromzet van €600 miljoen. - Foto: Hans Prinsen
Lemkens CEO Anthoney van der Ley maakte de overname bekend. Van der Ley wil op termijn groeien naar een jaaromzet van €600 miljoen. - Foto: Hans Prinsen

Geen ontslagen

Na de overname blijven beide Nederlandse merken bestaan en blijft gevestigd in Stad aan ’t Haringvliet. Steketee zal daarbij onder de divisie ‘Crop-Care’ vallen bij Lemken, de divisie waar ook de veldspuiten onder vallen.

Oud-eigenaar Klaas Veerman, zoon van oud-minister Cees Veerman, blijft directeur van Rumptstad-Steketee, samen met Lemken Cropcare-directeur Iljan Schouten. Afgesproken is dat Veerman minimaal 5 aanblijft.

Onderdelen ploegen uitwisselen

Wel worden wellicht onderdelen van Rumptstad-ploegen uitgewisseld met Lemken-ploegen, zoals bepaalde ploegframes. De kans is groot dat Lemken ook een ecoploeg op basis van de Rumptstadt-ploeg gaat bouwen. Op termijn zullen bepaalde Steketee-machines ook in Lemken-blauw verkrijgbaar worden.

Rumptstad en Steketee

Rumptstad bestaat sinds 1936, Steketee sinds 1969. De Rumptstad-ploegen zijn geliefd in de Nederlandse klei dankzij het zogenoemde ‘480-rister’ dat de (zware) klei goed weet te keren.

Steketee bestaat sinds 1969 en is wereldwijd een begrip in de schoffeltechniek bij akkerbouwers en tuinders. Steketee kreeg de laatste paar jaar veel aandacht vanwege de Steketee IC-Weeder, IC-Scout en IC-Spray, allemaal machines waarbij camera’s het gewas vastleggen en via een slimme techniek het onkruid aanpakt in de rij.

Sinds 1997 is Rumptstad, en later ook Steketee, in handen van de familie Veerman.

Of registreer je om te kunnen reageren.