Vollegrond

Nieuws

Autonome oogstmachine te zien op Asperge Platform

De autonome selectieve oogstmachine van AvL Motion wordt op het Asperge Platform voor het eerst aan het publiek getoond. De machine is dit jaar uitvoerig getest en heeft zijn principe bewezen.

Tijdens het Asperge Platform op 31 augustus in Venlo zal AvL Motion het werkingsprincipe van de Autonome Asperge oogstmachine nader toelichten.

Uit testen in het afgelopen seizoen is gebleken dat het gekozen werkingsprincipe onder praktijkomstandigheden werkt. Door de omvang van de machine is de oogstmachine op grote en op kleine percelen inzetbaar. De machine is makkelijk verplaatsbaar en volgens AvL Motion ook betrouwbaar gebleken.

Werkwijze van de oogstrobot

De robot van AvL Motion detecteert de asperges visueel, met behulp van sensoren. Daarbij kan worden ingesteld vanaf welke hoogte in de rug de koppen van de asperges worden gedetecteerd. Vervolgens wordt de steekmodule vanuit het wachtstation, door middel van motorisch ondersteunde geleiders, boven de kop van een asperge geleid.

Het steekmes wordt dan in de grond geplaatst, waarna het mes een horizontale draai maakt om de asperge op de ingestelde diepte af te snijden. Twee grijparmen met speciale grijp-ribbels om de asperge niet te beschadigen, pakken de asperge aan de bovenzijde vast en halen deze uit de rug. Ten slotte wordt de asperge in een opvangbak gelegd.

Asperge Platform richt zich op nieuwe kennis

Het Asperge Platform richt zich op nieuwe kennis. De oogstmachine van AvL Motion is daar een passend voorbeeld van, stelt Ronnie de Hoon van Compas. Hij is de organisator van het Asperge Platform dat voor iedereen gratis toegankelijk is.

Het Asperge Platform vindt plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo op 31 augustus van 13.00 uur tot 18.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.