Vollegrond

Nieuws

Vlaanderen keert € 7 miljoen uit na droogteschade

Vlaamse boeren en tuinders kunnen deze maand een bedrag van bijna € 7 miljoen tegemoet zien na droogteschade in 2017. Dat meldt het Vlaamse departement Landbouw en Visserij.

Het Vlaamse departement Landbouw en Visserij zegt bijna € 7 miljoen schadevergoeding toe voor erkende landbouwrampen in 2017, het bedrag zal door de overheid worden uitgekeerd. Het gaat om de afhandeling van 809 droogtedossiers voor een bedrag van € 6,94 miljoen. Tegelijk met de droogtedossiers zijn 259 vorstschadedossiers afgehandeld voor ruim € 8,8 miljoen. Opgeteld gaat het om ruim 1.000 bedrijven in land- en tuinbouw.

Onderzoek huidige droogte

Boerenbond heeft recent aan minister van Landbouw Joke Schauvliege gevraagd om ook de huidige droogteschade onder de regeling voor een landbouwramp te laten vallen. Directe aanleiding is een gedeeltelijk beregeningsverbod in de provincies Oost- en West-Vlaanderen.

Voorwaarden

Als de schade alleen betrekking heeft op landbouwteelten, dan is na erkenning door de minister in Vlaanderen sprake van een landbouwramp. Als er ook andere economische schade is, dan is sprake van een algemene ramp.

Voor de erkenning als landbouwramp moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, zoals een minimaal schadebedrag en zeldzaamheid van de klimatologische effecten.

Uitbetaling

Deze week worden de schadevergoedingen voor de landbouwrampen droogte en vorst 2017 uitbetaald aan de eerste groep landbouwers die eind mei een beslissing tot schadevergoeding heeft ontvangen en geen bezwaar heeft ingediend. Voor de vorst wordt een bedrag van bijna € 4,9 uitbetaald en voor de droogte een bedrag van ruim € 0,7 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.