Vollegrond

Nieuws laatste update:20 jun 2018

Groenbemestermengsels en aaltjes zijn gevaarlijke combinatie

“Wees voorzichtig met mengsels van groenbemesters.” Dat was de duidelijke boodschap van WUR aaltjesspecialist Leendert Molendijk op het Bodemsymposium in Colijnsplaat georganiseerd door het project Leve(n)de Bodem.

Groenbemestermengsels hebben voordelen: ze doorwortelen de hele bouwvoor en zorgen voor de zo gewenste biodiversiteit. Leveranciers van groenbemestermengsels claimen dat mengsels de aaltjesbesmetting drukken. Molendijk waarschuwt ervoor dat in complexe mengsels altijd wel een soort zit dat waardplant is voor een van de aaltjessoorten. Een resistente soort in een mengsel compenseert dat onvoldoende.

Proefbedrijf Valthermond

Een onderzoek naar het effect van groenbemesters op de besmetting van het wortellesieaaltje Pratylenchus penetrans op WUR proefbedrijf Valthermond laat dat duidelijk zien. Na de niet-waard Japanse haver bleef de populatie ongeveer op beginniveau en na Tagetes is een actieve afname gemeten, maar na de teelt van een Terralife mengsel met daarin zowel waard als niet-waardplanten verdrievoudigde de populatie bijna.

Of registreer je om te kunnen reageren.