Vollegrond

Nieuws

Markt: Nederlands ijsbergslaseizoen goed van start

Midden vorige week werd in Zuidoost Nederland de eerste ijsbergsla van het nieuwe seizoen gesneden. Naar verwachting zullen volgende week vrijwel alle supermarkten over zijn naar het Nederlandse product.

De eerste ijsbergsla werd vorige week verkocht voor prijzen tussen € 5,50 en € 6 per doos van 10 stuks. Deze week is de prijs iets gezakt naar rond € 5. Gezien het nog prille seizoen en het feit dat er nog Spaanse ijsbergsla in de markt zit, wordt dit als een ‘niet verkeerde’ prijs omschreven. Vanaf volgende week zullen naar verwachting vrijwel alle supermarkten overschakelen van Spaans naar Nederlands product.

Hagelschade

De plaatselijke hagelschade in Zuidoost Nederland heeft er in ieder geval niet toe geleid dat het Nederlandse ijsbergslaseizoen later is begonnen dan gebruikelijk, zo rond 10 mei. Wel heeft het de aanvoer wat gedrukt, maar dat is gunstig geweest voor de prijsvorming.

Duitse situatie

Ook in Duitsland komt de ijsbergsla hoofdzakelijk nog uit Spanje, meldt het marktbureau AMI. In de vervroegde teelten in Zuid-Duitsland wordt inmiddels volop geoogst, in Noord-Duitsland begint de oogst op gang te komen. AMI verwacht dat de omschakeling van Spaanse naar Duitse ijsbergsla in de loop van 1 tot 2 weken volledig zal zijn. Op de Duitse groothandelsmarkten was in week 19 de gemiddelde prijs voor Spaanse ijsbergsla 86 cent en voor Duitse 85 cent. Vooral in München nam het aandeel aan Duitse ijsbergsla toe.

Supermarktprijzen

Bij Albert Heijn kost ijsbergsla 97 cent per bol en bij Jumbo 99 cent. Plus en Jan Linders rekenen € 1,29.

Maak zelf prijsvergelijkingen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.