Doorgaan naar artikel

Markt: Aspergeprijzen kommer en kwel

Wie gehoopt had op prijsherstel van asperge als gevolg van naderende Pinksterdagen is bedrogen uitgekomen. Het blijft vooralsnog kommer en kwel en met nog stijgende temperaturen in het vooruitzicht, lijkt van prijsherstel ook in de komende dagen nog geen sprake.

Bepalend voor het prijsverloop van het seizoen zijn de 2 warme perioden die we achter de rug hebben. Het is niet zozeer dat die hebben geleid tot veel meer asperges, want tot en met 23 mei is de aanvoer op ZON fruit & vegetables slechts 1% meer dan vorig jaar. Het zijn de 2 pieken in de aanvoer die de prijsvorming zo negatief hebben beïnvloed. De hoop is dat de prijsvorming voor de klasse I toch gaat aantrekken, zodat er ook ruimte ontstaat om de klasse II af te zetten. In die kwaliteit zit momenteel nauwelijks handel.

Einde seizoen

Gezien de prijsvorming en het feit dat veel percelen al de nodige productie hebben gegeven, zal een aantal telers zeker besluiten op korte of niet al te lange termijn met de oogst te stoppen. Dat leidt tot de verwachting dat telers die het seizoen wel tot 24 juni willen volmaken nog een enigszins acceptabel slot van het seizoen te wachten staat. Daaraan kunnen nog geplande acties voor de komende 2 tot 3 weken ook een bijdrage leveren.

Prijzen voor de klok

Op 9 mei bereikte de prijs voor de sortering AA Extra Wit bij ZON fruit & vegetables een dieptepunt met € 1,48 per kilo. Op 11 mei steeg die prijs naar de hoogste prijs sindsdien van € 3,24. Daarna vertoonde het prijsniveau een dalende trend tot € 1,58 op de vrijdag voor Pinksteren. Op dinsdag 22 mei werd € 1,82 genoteerd.

Bij The Greenery is het beeld vergelijkbaar. Daar was de prijs voor de sortering AA X-Wit op 9 mei € 1,65 en op 11 mei € 3,25. Op 18 mei werd € 1,85 geklokt en op 22 mei € 1,45.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn geeft deze week 25 tot 35% korting op haar asperges. Voor 500 gram telt de supermarkt dan € 2,99 en voor 400 gram geschilde € 3,74; beide met 25% korting. Op geschilde zit 35% korting en die kosten dan € 1,99 per 200 gram. Dat is toch nog bijna € 10,- per kilo, terwijl ze ongeschild € 6,- per kilo kosten. Bij Jumbo is asperge de seizoenaanbieding voor € 2,99 per 500 gram. Geschild kosten ze € 4,95 voor 400 gram. Jan Linders rekent € 5,98 per kilo voor losse asperges en € 4,29 voor 400 gram verpakte geschilde asperges.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin