Vollegrond

Nieuws

Wortelvlieg heeft last van klimaatverandering

Het Zwitserse agrarisch instituut Agroscope constateert dat door het warmere en drogere klimaat de wortelvlieg na warme zomers niet tot een derde generatie komt. De ziektedruk was in de Deutschschweiz in de warme jaren 2006, 2013, 2015 en 2017 beduidend lager dan in andere jaren.

Door de klimaatverandering gaan steeds meer insecten richting Noord-Europa. De wortelvlieg blijkt daarop een uitzondering te zijn, want dit insect heeft juist last van het warmere en drogere klimaat. Dat blijkt uit tellingen van het Zwitserse agrarische instituut Agroscope in de Duitstalige regio van Zwitserland: Deutschschweiz.

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Hoge sterftecijfers

Uit de tellingen blijkt dat in de jaren 2007 en 2014 met vochtige zomers de wortelvlieg in de regio Deutschschweiz tot 3 volledig ontwikkelde generaties kwam. In de jaren 2006, 2013, 2015 en 2017 met hittegolven in de zomer was de omvang van de derde generatie volgens een bericht op fruchthandel.de beduidend minder. In die jaren bedroeg de door Agroscope gemeten bodemtemperatuur op 10 centimeter diepte in juni of juli meerdere weken meer dan 23 graden Celsius. Dergelijke temperaturen leiden tot hogere sterftecijfers van poppen en larven of tot verstoring van de ontwikkeling van de poppen. Dit effect werd al bij het optreden van de tweede generatie vastgesteld.

Geïntegreerde bestrijding

Net zoals in Nederland wordt in Zwitserland de vlucht van de wortelvlieg gemonitord aan de hand van plakvallen. Als het gevonden aantal boven de schadedrempel komt, volgt een gerichte bespuiting.

Of registreer je om te kunnen reageren.