Vollegrond

Nieuws laatste update:26 apr 2018

Schouten: supermarkten moeten extra eisen belonen

Supermarkten die bovenwettelijke eisen stellen moeten boeren en tuinders waarderen voor de extra inzet.

Landbouwminister Carola Schouten zegt dat het kabinet kijkt hoe de Autoriteit Consument en Markt (ACM) daarop kan gaan toezien. Los daarvan vindt ze dat ‘alle partijen in de keten een morele verantwoordelijkheid hebben én dienen te nemen dat duurzaamheid beloond wordt’.

PlanetProof

VVD-Kamerlid Helma Lodders stelde vragen aan de minister naar aanleiding van het nieuwe duurzaamheidskeurmerk PlanetProof van supermarkten.

De minister wil samen met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) nog voor de zomer meer duidelijkheid geven over de manier waarop de ACM erop kan toezien dat bovenwettelijke eisen zoals voor duurzaamheid of dierenwelzijn ook gewaardeerd worden. ACM heeft nu geen inzicht in contracten van boeren met supermarkten. De bevoegdheden daarvoor ontbreken en ACM heeft die taak ook niet.

Niet persé hogere prijs

De minister zegt dat beloning van bovenwettelijke eisen niet per se in een hogere prijs tot uiting moet komen. Dat kan ook in de vorm van leveringszekerheid over een langere periode. De minister gaat daarover praten met supermarkten en andere partijen in de keten. Ze vindt het belangrijk dat ketenpartijen overleggen over passende vergoedingen. “De overeengekomen vergoedingen dienen zodanig te zijn dat boeren en tuinders op een economisch duurzame wijze, conform eventuele bovenwettelijke eisen, kunnen produceren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.