Doorgaan naar artikel

Pluton en Vitaton doorstaan groeiseizoen goed

Droogte na het planten en vorst vlak voor het rooien: de Belgische rassenproeven winterprei hadden in 2017 te maken met moeilijke omstandigheden. Pluston doorstond die het beste, gevolgd door Vitaton. Bij de nieuwe rassen waren de resultaten wisselend.

De rassenproeven winterprei hadden in België in 2017 te maken met zeer droge groeiomstandigheden en nog een vorstperiode eind februari 2018, vlak voor het rooien. Pluston doorstond die omstandigheden het beste, gevolgd door Vitaton. Bij de nieuwe rassen waren de resultaten wisselend.

De rassenproef winterprei werd op drie locaties in België uitgevoerd: op het PCG in Kruishoutem, het PSKW in Sint-Katelijne-Waver en bij Inagro in Rumbeke-Beitem. Na het planten tussen 5 en 14 juli hadden de planten tot en met september/oktober last van droogte. Op het PCG werd op 21 februari net voor de vorstperiode gerooid waardoor de prei daar aan de lichte kant was. Bij Inagro en op het PSKW was de prei tijdens de vorst afgedekt en werd begin maart gerooid.

Productie en kwaliteit

Pluston (Nunhems) haalde gemiddeld over de proeflocaties de hoogste productie van 40 tot 49 ton per hectare. Pluston schoont gemakkelijk. Het ras haalde 94,8% Flandria kwaliteit op het PCG en 93,9% op het PSKW. Bij Inagro bleef dat percentage steken op 76,9%; de rest was klasse I. Op deze proeflocatie haalde Cherokee (Enza) met 85% het hoogste percentage Flandria met 40 ton productie. Op de andere locaties werd dit ras niet beproefd. Vitaton (Nunhems) kwam bij Inagro tot 81% Flandria met 38 ton. Op het PCG scoorde dat ras 38 ton en 95,3% Flandria en op het PSKW 44 ton en 95,4% Flandria, vermeldt het verslag in Proeftuinnieuws 7.

Invloed droogte

Het donkerste ras was Aylton (Nunhems). Dat ras haalde een productie tussen 38 en 41 ton. Het percentage Flandria was wisselend met 87%, 96,9% en 67%. Het ras was wat gevoeliger voor rotte harten na de vorst.

Lucretius (Seminis) lag alleen op het PCG en bleek daar gevoelig voor de droogte. Ook Harston (Nunhems) had daar last van, omdat het een iets tragere groeier is. Curling (Bejo) lag alleen op het PSKW en haalde 45 ton met 91,1% Flandria. Het ras is vlot te schonen, maar iets minder sterk tegen trips.

Nieuwe nummers

De nummers E65D.098 (Enza) en SG1907 (Hazera) gaven een goede productie, maar zijn bleke types voor de winterteelt. SG1806 (Hazera) is ook bleker en gaf op een locatie een goede kwaliteitssortering en op een andere locatie wat minder.

Bij de Mako-rassen (Maes Seeds) zat heel veel variatie in kwaliteit, afhankelijk van de locatie.

Ook drie nummers van Storm Seeds werden wat wisselend beoordeeld. Nummer 10 gaf de hoogste productie, maar is gevoelig voor trips. Nummer 1 haalt een hoge kwaliteit, maar de productie blijft wat achter en nummer 8 haalt een gemiddelde productie, maar met slechts 53% Flandria.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin