Vollegrond

Nieuws

‘Geheel verbod neonicotinoïden helpt milieu niet’

Het milieu wordt niet gediend met het verbod op neonicotinoïde bevattende middelen die worden gebruikt voor de coating op zaad, stelt gewasbeschermingsdeskundige Harrie Pijnenburg van adviesorganisatie Delphy. “Zaadcoating verspreidt zich niet naar grond- en oppervlaktewater en trekt geen insecten aan.”

Voor bollende (blad)gewassen red je het bij de insectenbestrijding meestal niet met contactmiddelen die met veldbespuitingen worden toegediend. Daarom is zaadcoating met middelen met systemische werking vooral in de beginfase van de teelt goud waard, aldus Pijnenburg naar aanleiding van het verbod op neonicotinoïden.

Extra bespuitingen

Volgens de deskundige zijn er wel andere middelen beschikbaar, maar die zijn vaak niet sterk genoeg om een afdoende resultaat te bewerkstelligen. Dat vraagt extra bespuitingen en daarmee wordt resistentie in de hand gewerkt. “De realiteitszin over wat gevaarlijk en/of ongewenst is, is verdwenen. Dan krijg je zulke overtrokken reacties als ‘alles verbieden’.”

Knelpunten in kool

Volgens adviseur Cok van der Maarl van toeleverancier Agrifirm gaan kooltelers het direct merken als middelen als Cruiser, Gaucho en Calypso in de ban gedaan worden, omdat naast bladluizen ook trips en koolvlieg nog meer vrij spel krijgen.

“Het is te hopen dat het nieuwe middel voor traytoepassing snel wordt toegelaten, want anders heeft de sector echt een megaprobleem. Daarnaast zijn er nog wat middelen tegen bladluis op weg naar een toelating (van Dow AgroSciences en Bayer CropScience), daarvan hoop ik dat die ook niet lang meer op zich laten wachten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.