Vollegrond

Nieuws

Veredelaar Hoquet komt met laat witlofras Absolue

Franse veredelaar Hoquet komt met het nieuwe witlofras Absolue, tot op heden beproefd als OK 462.

Het Safari-tolerante CMS-ras is voor de trek vanaf april/mei. De nieuwkomer was anderhalve week geleden te zien tijdens een rassendemo bij de Duitse witloftrekker Theo Münch in Gelsdorf, een plaats in de buurt van Bonn.

Absolue geeft een lang type lof, licht Bart Hesen van Hoquet-distributeur Chicosem toe bij een kist lof. Deze lof was iets te vroeg getrokken. De condities in de trekcel waren afgestemd op het ras Topscore, waardoor de pit wat verder dan gewenst was doorontwikkeld. Tijdens de start van de trek werd een watertemperatuur aangehouden van 18 graden, en een luchttemperatuur van 17 graden, met enkele graden afbouwend in de loop van de trek. Het aantal zaden voor Absolue is nog aan de krappe kant, meldt Hesen, het ras is daarom alleen beschikbaar voor kleinere proeven.

Witlofras Absolue. - Foto: Joost Stallen
Witlofras Absolue. - Foto: Joost Stallen

Naast Absolute is nog een aantal rassen getrokken, met wortels die afkomstig zijn van Flevoland en/of een teelt in Frankrijk. De toelichting daarover komt van Chicosem-adviseur Sjaak Gerardts.

  • Sweet Lady: eveneens CMS, trek vanaf begin april tot eind september/begin oktober. Pit blijft erg kort, goed stuurbaar.
  • First Lady: zware kroppen, vanaf maart/april tot september.
  • Vintor: wat langer lof, trektemperatuur tijdens proef was te hoog, daardoor pit aan de lange kant.
  • Fakir: hoog gesloten, spits, slank. Volgens Hesen ‘het mooiste voor de Belgische markt.’
  • Flexine: wat jong, gezond.
  • Topscore: wat bladvuur, niet behandeld met CaCl2 vanwege proef met Luna Sensation.

De demo was opgezet in het kader van een op kennisuitwisseling gerichte bijeenkomst van Duitse witloftrekkers en witlofwortelstelers. Deze bijeenkomsten worden elk halfjaar gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.