Vollegrond

Nieuws

RIVM waarschuwt voor moestuin bij Chemours

Mensen die in de buurt wonen van chemiebedrijf Chemours in Dordrecht doen er verstandig aan om met mate groenten uit eigen tuin te eten.

Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat gewassen uit 10 moestuinen in de omgeving heeft onderzocht op de stoffen PFOA en GenX.

Het advies om niet te vaak zelf verbouwde gewassen te eten, geldt voor mensen die binnen een straal van 1 kilometer rond de fabriek wonen. De concentraties van de schadelijke stoffen in de onderzochte moestuinen zijn wel bijzonder laag.

Geen professionele teeltbedrijven onderzocht

Eind augustus 2017 heeft het RIVM bij 10 moestuinen rondom de fabriek van DuPont/Chemours monsters van groenten genomen: in Dordrecht en Papendrecht op 3 locaties en op 4 in Sliedrecht, schrijft RIVM. Op alle locaties zijn van 3 categorieën groenten (blad-, knol- en vruchtgroenten) monsters genomen. In alle onderzochte moestuinen rond de fabriek zijn sporen van GenX en/of PFOA gevonden waarvan de hoeveelheid niet kon worden gekwantificeerd. In 14% van de monsters rond de fabriek is GenX aangetroffen in meetbare hoeveelheden en in 4 procent van de monsters PFOA. Bij het onderzoek zijn geen professionele teeltbedrijven betrokken.

Op één locatie, minder dan 1 kilometer ten noordoosten van de fabriek, zijn hogere concentraties GenX in groente (in andijvie, bieten, selderij, sla en tomaten) en PFOA (in bieten) aangetroffen dan op de andere 9 locaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.