Vollegrond

Nieuws

Primeur: Cerescon levert eerste Sparter in Frankrijk

Met de eerste levering van haar selectieve asperge-oogstrobot aan een aspergeteler in Frankrijk heeft Cerescon een wereldprimeur: voor het eerst is een dergelijke machine uitgeleverd. De oogstmachine heeft ook een naam gekregen: Sparter.

De Sparter is gedurende 3 jaar ontwikkeld en wordt geassembleerd in de bedrijfshal van Cerescon in het Noord-Brabantse Heeze. De selectieve asperge-oogstmachine werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers. De machine is verkrijgbaar als 3-rijig, 2-rijig en 1-rijig type. De Franse eigenaar koos voor het 1-rijige type.

De types machines hebben een oogstbereik van respectievelijk 50, 35 en 17 hectare bij een oogstfrequentie van gemiddeld 1 keer per 2,5 dag. Alle benodigde functies zijn in de robot geïntegreerd: het rijdend ondergronds detecteren van de asperges, het steken, de foliehandling en het herstel van de ruggen.

Toekomstplannen Sparter-oogstrobot

Voor het aspergeoogstseizoen 2019 produceert Cerescon 6 Sparters voor de verkoop. Diverse telers hebben hiervoor subsidie aangevraagd en enkele daarvan zijn al toegekend. Voor de jaren daarna staat Cerescon een jaarlijkse verdubbeling van de verkoop voor ogen, met een maximum van 65 machines per jaar. De verkoop van de Sparters start in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Daarna breidt Cerescon de verkoop uit naar andere Europese landen waar witte asperges worden geteeld.


  • De machine is verkrijgbaar als 3-rijig, 2-rijig en 1-rijig type. - Foto: Cerescon

    De machine is verkrijgbaar als 3-rijig, 2-rijig en 1-rijig type. - Foto: Cerescon

  • Detail van de Sparter-oogstmachine. - Foto: Thérèse van Vinken

    Detail van de Sparter-oogstmachine. - Foto: Thérèse van Vinken

Veel belangstelling Franse telers

In Frankrijk is verrassend veel belangstelling voor de Sparter, vanwege de nijpende arbeids- en huisvestingsproblematiek. Omdat in Frankrijk de asperges op een rijafstand van 2 tot 2,75 meter staan en telers veelal het dubbele rijensysteem toepassen, is Cerescon speciaal voor deze omstandigheden het 2-rijige type gaan bouwen. In Frankrijk staat zo’n 4.000 hectare asperges.

Export overzee

Ook export buiten Europa naar landen als Peru en Taiwan ligt in de lijn der verwachting. Ad Vermeer, uitvinder van de Sparter en mede-eigenaar van Cerescon: “We staan nog maar aan het begin van de geautomatiseerde selectieve oogst. Nederland loopt voorop in de landbouwinnovatie. We merken dat er belangstelling is uit heel de wereld voor wat we hier in Heeze aan het doen zijn.”

Praktijkvergelijking: oogstprestaties en -kwaliteit

In het voorjaar van 2017 presenteerde Cerescon de eerste bètaversie van de 1-rijige selectieve asperge-oogstmachine. In 2018 wordt 3-jarig onderzoek opgestart om het oogsten met het doorontwikkelde 1-rijige type te vergelijken met handoogst. De doorontwikkelde versie verschilt van de bètaversie, onder meer door een dubbele oogstrobot. Bij het onderzoek gaat het om de oogstprestaties en de geoogste kwaliteit.

Proefbedrijf Vredepeel en Limgroup zijn bij het onderzoek betrokken, waarbij Limgroup verantwoordelijk is voor de beoordelingen van de geoogste asperges. Het 3-rijige type zal dit jaar voor het eerst in de praktijk getest worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.