Vollegrond

Nieuws

‘Onderzoek groente bij industrie moet gevolgen hebben’

Nu RIVM toch risico’s heeft geconstateerd voor groenten uit moestuinen dichtbij chemische industrie, wil staatssecretaris Stientje van Veldhoven maatregelen.

In een Kamerbrief schrijft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat dat te vaak ‘achteraf geconstateerd wordt dat we het vooraf nog beter hadden kunnen doen’.

“Ik hecht eraan op te merken dat het, of het nu over (industriële) processen, emissies of producten gaat, belangrijk is om meer ‘aan de voorkant’ te zorgen dat veiligheid en gezondheid worden meegenomen in de ontwikkeling van die processen en producten om op die manier oude en nieuwe risico’s te voorkomen”, schrijft Van Veldhoven.

Eigen tuin

Afgelopen week werd bekend dat het RIVM in moestuinen dichtbij de fabriek DuPont/Chemours in de Zuid-Hollandse gemeente Dordrecht hoge gehaltes van de gevaarlijke stoffen GenX en PFOA heeft aangetroffen. RIVM berekende dat het jarenlang eten uit eigen tuin en de blootstelling aan lucht en water in dit gebied een gezondheidsrisico oplevert.

Vergunningsverlening DuPont/Chemours

Van Veldhoven schrijft in de brief dat de provincie Zuid-Holland deze nieuwe informatie moet meenemen in de nieuwe beoordeling van de vergunningsverlening voor DuPont/Chemours. Het onderzoek van RIVM liet overigens wel zien dat op de gewassen verder weg van de fabriek geen risico bestaat. In 60% van de onderzochte gewassen is geen GenX of PFOA gedetecteerd. Waar deze stoffen wel werden aangetroffen, was dat veelal niet in detecteerbare hoeveelheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.