Vollegrond

Nieuws

Nieuwe zomerrassen broccoli lijken geen verbetering

De rassen Covina, Naxos en Thunder Dome lijken voor de zomerteelt van broccoli geen echte verbetering ten opzichte van Ironman, Parthenon en Triton. Dat is de conclusie van Belgisch rassenonderzoek.

De onderzoekers Callens en Desmedt van Inagro beoordeelden de rassen in de oogstperiode van 23 augustus tot 25 september 2017. Ironman (Seminis) was na 78 groeidagen aan de oogst die 23 dagen duurde. Het ras scoorde met 579 gram het laagste gemiddelde stukgewicht en haalde 92,1% Flandriakwaliteit. Het scherm wordt als minder donker beoordeeld en de stam als heel dun (score 8,3). In het onderzoek vertoonde het ras veel doorwas en enige rozetvorming, blijkt uit het proefverslag in Proeftuinnieuws 4.

Beoordeling Parthenon

Parthenon (Sakata) had eveneens 78 groeidagen nodig, de oogstspreiding omvatte 17 dagen. Het ras had een gemiddeld stuksgewicht van 651 gram en 98,2% Flandria. Het ras vertoonde bijna geen doorwas, wel veel rozetvorming. Het scherm is heel donker. Stamdikte 6,3.

Beoordeling Triton

Triton (Sakata) was na 75 dagen aan de oogst die 16 dagen duurde. Het gemiddeld stuksgewicht was 665 gram en 99% was van Flandriakwaliteit. Triton bleek nauwelijks gevoelig voor rozetvorming of doorwas. Het scherm is minder donker, vergelijkbaar met Ironman. Stamdikte 7,3.

Beoordeling Covina

Covina (Bejo) kwam op 76 groeidagen uit met een oogstspreiding van 20 dagen. Het gemiddeld stukgewicht kwam uit op 624 gram, het percentage Flandria was met 84,9% het laagste van de zes rassen. Het ras vertoonde veel rozetvorming, maar geen doorwas. Het scherm is bleek en minder vast en minder bolvormig dan Ironman. De stam vrij dik (4,7).

Beoordeling Naxos

Naxos (Sakata) was met 73 groeidagen het snelst aan de oogst, maar had met 27 dagen ook het langste oogsttraject. Het gemiddeld stukgewicht was 663 gram, het percentage Flandria 96,4%. Naxos vertoonde weinig rozetvorming en geen doorwas. Het scherm is donker, wat los en minder bolvormig. De stam is matig dik (5,3).

Beoordeling Thunder Dome

Thunder Dome (Takii) kwam met 84 groeidagen als laatste aan de oogst met een spreiding van 22 dagen. Het gemiddeld stukgewicht was met 704 gram het zwaarste en het percentage Flandria was 100%. Het ras liet enige rozetvorming zien en geen doorwas. Het scherm is bleek, maar wel heel vast en mooi bolvorming. De stam is heel dik (4,3).

Of registreer je om te kunnen reageren.