Vollegrond

Nieuws laatste update:30 mrt 2018

Enorme vraag naar asperge zorgt voor topprijzen

Deze week stijgt de vraag naar asperge explosief. Dat betekent topprijzen die donderdag 29 maart zelfs de € 20 overtreffen. Dat geldt niet alleen voor de sortering AA Extra Wit, ook de sortering A Extra Wit passeerde vandaag bij ZON fruit & vegetables de grens van € 20 per kilo.

Door een stijgende vraag en een gelijkblijvend aanbod zijn de prijzen voor asperge in de loop van maart geleidelijk aan gestegen. De marktsituatie die deze week is ontstaan, wordt als enigszins overspannen omschreven, maar was min of meer voorspeld. Gezien de weersvoorspellingen was de verwachting dat het aanbod tekort zou schieten bij de vraag in de week voor Pasen. Die vraag is momenteel niet alleen afkomstig van supermarkten in Nederland, ook Duitse supermarkten willen asperges in het winkelschap hebben. Daarvan was vorig jaar geen sprake, omdat de productie toen vroeg en explosief op gang kwam.

Voorzichtige prijsstelling

Voor de week voor Pasen hebben supermarkten deels al eerder afspraken gemaakt, deels moeten ze bijkopen omdat de productie op het veld achterblijft. Gezien de prijsstelling bij de supermarkten durven ze het in ieder geval niet aan om de prijzen aan te passen aan de marktsituatie.

Zo rekent Albert Heijn deze week voor witte asperges € 6,99 voor 500 gram. Geschilde kosten ook € 6,99, maar dan per 400 gram en de (afwijkende) ‘buitenbeentjes’ € 7,99 per kilo. Jumbo vraagt voor 500 gram Klasse I € 7,99, maar heeft ook bussels van 500 gram voor € 4,99. De geschilde kosten bij Jumbo € 5,99 voor 400 gram. Bij Plus ligt de prijs op € 6,99 voor 500 gram en € 8,99 voor 400 gram geschilde. Jan Linders laat op zijn website weten dat zijn asperges rechtstreeks van ‘onze teler Teboza uit het Limburgse Helden’ komen. De regionale supermarkt rekent € 11,98 per kilo.

ZON fruit & vegetables

Vanaf 1 maart is er bij ZON fruit & vegetables sprake van een geleidelijk stijgende prijslijn. Op 1 maart werd voor de sortering AA Extra Wit € 7,10 geklokt als laagste prijs sinds het begin van het seizoen op 1 februari. Op maandag 26 maart was de prijs gestegen tot € 15,77 en op 29 maart werd € 21 aangetikt. Bij de sortering AA I-S verloopt de prijsstijging vrij gestaag van € 5,30 op 1 maart naar € 19,80 op 29 maart. Voor de sortering A Extra Wit noteren de prijzen donderdag 29 maart tussen € 21,40 en € 22,10 en voor Grof II-1 tussen € 9,60 en € 10,20.

The Greenery

Bij The Greenery zien we een vergelijkbaar beeld. Op 2 maart was de prijs voor de sortering AA X-Wit € 7,45 per kilo en op 26 maart € 16,30 om deze week nog door te stijgen naar prijzen op 29 maart tussen € 18,30 en € 21,10. Bij de sortering AA I-2 is ook sprake van een stijgende tendens met deze week prijzen tussen € 12,80 en € 16,80. Voor de sortering Grof II-1 zitten de prijzen deze week tussen 7,30 en € 9,70 per kilo.

Duitsland vorige week

Op de Duitse groothandelsmarkten waren vorige week de witte asperges afkomstig uit Duitsland, Nederland, Italië en Griekenland en de groene uit Italië en Peru, meldt het BLE in haar wekelijkse marktoverzicht. Voor de witte Duitse asperge werden voor de Klasse I 16mm+-prijzen van € 13 tot € 15,- per kilo betaald, vorig jaar zat de gemiddelde prijs in die week op € 11,19. Ook hieruit blijkt de invloed van het schaarsere aanbod ten opzichte van vorig jaar. Voor Nederlandse kasasperges ging de prijs in de loop van de week omhoog van € 10 naar € 14,50 afgelopen vrijdag. In zijn algemeenheid was de vraag naar asperge in Duitsland vorige week nog niet groot, stelt het BLE woensdag 28 maart vast. Deze week blijkt dat duidelijk anders te zijn.

Goede vooruitzichten

Momenteel zijn de asperges afkomstig uit kassen, blaastunnels en verwarmde minitunnels. Naar verwachting zal het einde van deze verwarmde teelten over een tot anderhalve week ten einde zijn en overlopen in de oogst vanuit de onverwarmde minitunnels. Na Pasen gaan de prijzen zeker dalen, maar voorlopig lijkt er aan de gunstige marktsituatie nog geen einde te komen. Er zijn marktkenners die inschatten dat dit tot eind april zo zal blijven of er moet sprake zijn van extreme temperatuurstijgingen.

Prognose: aanhoudend gunstige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.