Vollegrond

Nieuws

BASF mogelijke koper Nunhems

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Bayer probeert zijn activiteiten op het gebied van groentezaden te verkopen aan branchegenoot BASF.

Daarmee hoopt Bayer toestemming te krijgen van de Europese Commissie voor de overname van Monsanto. BASF hield zich tot voor kort buiten de zadenmarkt, maar nam eind 2017 al een zadendivisie over van Bayer.

Bayer wilde daarmee voorkomen dat het na de koop van Monsanto in de ogen van Brussel een te machtige marktpositie zou krijgen. Desondanks wordt de beoogde fusie zeer kritisch beoordeeld en wordt ook Nunhems, onderdeel van Bayer, afgestoten. Vorige week meldde Bayer dat de afronding van de Monsanto-transactie wat langer op zich laat wachten. De Europese Commissie denkt uiterlijk 5 april een besluit te nemen.

Positie middelenmarkt

Met de overname van Monsanto is een bedrag gemoeid van $ 66 miljard (€ 53 miljard). De deal stuit evenwel op veel verzet in Europa, onder meer van milieuorganisaties die het ontstaan van zo’n machtige speler op de markt voor gewasbescherming een gevaarlijke ontwikkeling vinden. Een mogelijke overname van groentezadenbedrijf Nunhems is afhankelijk van het slagen van de acquisitie van Monsanto door Bayer.

Of registreer je om te kunnen reageren.