Vollegrond

Nieuws

Prijzen Belgische groentecontracten stijgen toch niet

De prijzen in de nieuwe contracten voor industriegroenten in België zijn gedaald of gelijk gebleven, in tegenstelling tot de verwachting. Alleen de prijzen voor erwten en voor de eerste vrucht van bloemkool vormen daarop een uitzondering.

De in België verwachte stijging van de prijs van industriegroenten blijft grotendeels uit. Voor erwten en bloemkool in eerste vrucht is er een beperkte stijging van de contractprijs, maar de vergoeding voor bonen, spruitkool en prei daalt. De prijs voor andere groenten voor de industrie blijft op hetzelfde niveau.

Slikken of stikken

Gezien de tegenvallende opbrengsten in de afgelopen twee jaren, in 2016 vanwege wateroverlast en in 2017 vanwege droogte, was de verwachting dat de contractprijzen voor industriegroenten in België zouden stijgen. Dat blijkt echter alleen voor erwten en bloemkool in eerste vrucht te gelden, en dan nog in beperkte mate. Dat stuit telers tegen de borst, meldt Vilt.be.

“De prijzen worden eenzijdig door de afnemers afgekondigd en het is slikken of stikken”, stelt een teler gelaten vast. “Ook met allerlei extra kosten, zoals wildschade, wordt geen rekening gehouden.”

€ 10 per ton van contractprijs af

De prijs van erwten kon stijgen omdat de opbrengsten al drie jaar op rij tegenvallen. De bonenoogst was in 2017 opnieuw heel variabel, veelal afhankelijk van de zaaidatum. Telersvereniging Ingro bepleitte een voldoende grote marge om tegenvallende opbrengsten op te vangen, maar de afnemers doen nog € 10 per ton af van de contractprijs. Producenten van spruitkool en prei moeten evenveel inleveren.

Opdat de contractprijs van bloemkool bijgestuurd zou worden met € 10 per ton bij de eerste vrucht, benadrukte de telersvereniging dat beregenen veel tijd en geld kost.

Gewassen nog op veld

In het najaar van 2017 werd de oogst van meerdere teelten afgeremd, onder meer door capaciteitsproblemen bij de afnemers. Als gevolg daarvan staan sommige teelten, zoals grote peen en knolselderij, nu nog steeds op het veld.

Of registreer je om te kunnen reageren.