Doorgaan naar artikel

‘Milieukeur-vrijstelling witlofpennen na discussie’

Voor de witloftrek moeten de gebruikte witlofpennen vanaf 2020 minstens Milieukeur-gecertificeerd zijn. Die vrijstelling kwam er na veel discussie.

Dat bleek donderdag tijdens de Milieukeur-hoorzitting voor het opstellen van het nieuwe teeltschema, genaamd: On the Way tot PlanetProof. In de hoorzitting kon het bedrijfsleven inspreken op het concept teeltschema. Dat leverde interessante discussies op.

De tijdelijke vrijstelling betekent dat de pennenteelt van witlof voor de witloftrek vanaf 2019 moeten voldoen aan eisen voor On the way to PlanetProof (het huidige Milieukeur) of biologische teelt.

Vrijstelling

Tijdens de hoorzitting werden vraagtekens gezet bij de vrijstelling voor witlofpennen, omdat die vrijstelling voor bloembollen er niet is. Zonder vrijstelling wordt het lastig voor de broeiers, omdat weinig geschikte bloembollen te koop zijn. De meeste bollen worden voor export – en dus niet onder Milieukeur – geteeld. Milieukeur is vooralsnog een binnenlandse inkoopeis van supermarkten.

Toerekenen

Voorzitter Kees Oomen van het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur erkende dat de vrijstelling voor witlofpennen er kwam na veel discussie. “Wat reken je toe aan teelt en wat aan de trek van witlof? Dat is een lastige.” Er wordt nu opnieuw gekeken naar de situatie in de bloembollensector. De vrijstelling voor witlofpennen staat niet ter discussie.

Resistent uitgangsmateriaal

Tijdens de hoorzitting kwam ook het gebruik van resistent uitgangsmateriaal ter discussie. Dat zou tot meer bonuspunten moeten leiden, maar in de geïntegreerde teeltwijze is de keuze van geschikt uitgangsmateriaal een basisbehoefte, aldus Stichting Milieukeur. Een uitzondering is gemaakt voor het testen van nieuwe resistente rassen in de fruitteelt.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin