Doorgaan naar artikel

Middelen blijven discussiepunt bij Milieukeur

Met een nieuw (concept) teeltschema voor Milieukeur is de discussie over middelengebruik niet geluwd.

Dat bleek op de hoorzittingen die Stichting Milieukeur donderdag organiseerde in Nieuwegein. De naam van Milieukeur verandert per 1 maart in On the way to PlanetProof. Nu er meer gecertificeerde telers komen en dat daardoor specifieke middelen niet of minder gebruikt worden, waarschuwen de middelenfabrikanten dat deze wel eens van de markt kunnen verdwijnen.

Geen garantie

Volgens branchevertegenwoordiger Nefyto kan dat gebeuren als de gevraagde volumes voor deze middelen te laag worden. Middelendeskundige Jo Ottenheim: “Er is geen garantie dat middelen op de markt blijven als ze alleen ingezet mogen worden voor calamiteiten.”

Verder vindt Nefyto dat de keuzes binnen Milieukeur teveel geleid worden door de natuurlijke oorsprong van middelen, terwijl de milieudruk van sommige synthetische middelen niet onder doet voor deze middelen. Stichting Milieukeur (SMK) zegde toe daarvoor nogmaals adviseurs van het bureau CLM te raadplegen.

‘geen garantie dat middelen op de markt blijven als ze alleen ingezet mogen worden voor calamiteiten’

Systeem veranderen?

Tijdens de hoorzitting stelde voorzitter Kees Oomen van het College van Deskundigen van SMK dat mogelijk in de toekomst een nieuwe systematiek voor middelenkeuze wordt ingevoerd, gebaseerd op milieubelasting. Daarvoor moet eerst nog meer bekend worden van de wegingscriteria waarop de milieubelasting wordt bepaald. Voor 2018 blijven de principes van geïntegreerde gewasbescherming centraal staan.

Het artikel gaat verder onder de foto

Met acties bracht Greenpeace supermarkten in 2016 zover Milieukeur te eisen. - Foto: ANP

Met acties bracht Greenpeace supermarkten in 2016 zover Milieukeur te eisen. – Foto: ANP

Greenpeace houdt kritiek

Greenpeace zette de hele Milieukeur-eis van supermarkten in gang met imagobeschadigende radiospotjes in 2016. Die organisatie blijft bij de kritiek op de huidige indeling van middelen, bleek in Nieuwegein. Dat glyfosaat, fipronil en een aantal neonicotinoïden nog beschikbaar zijn voor telers, vindt Hilde Stroot onbegrijpelijk. Ze is afdelingshoofd biodiversiteit bij Greenpeace. Voor een aantal middelen is aangetoond dat er alternatieven zijn, stelt ze. Bovendien loopt Nederland achter bij andere landen. Aan de hoorzittingen heeft ze een goed gevoel over gehouden. Ze voelde weinig weerstand.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin