Doorgaan naar artikel

Met historisch neerslagtekort de winter in

In Nederland wordt in de winter niet meer bijgehouden hoe groot het actuele watertekort is, maar de Vlaamse weerman David Dehenauw heeft die actuele kennis wel voor België.

In een nieuwsbericht van Het Vlaams infocentrum voor land –en tuinbouw meldt hij dat dat er voor het einde van het jaar nog 296 millimeter neerslag moet vallen om het vochttekort in vergelijking met een normaal jaar in te lopen.

Weinig verandering

Het ligt voor de hand dat het Nederlandse neerslagtekort weinig afwijkt van het Vlaamse cijfer. Wel is zeker dat er voorlopig weinig aan verandert. Weeronline verwacht dat er in Nederland de komende gemiddeld in zo’n 15 mm gaat vallen. Volgens Dehenauw valt er in december gemiddeld 81 mm. In de recordnatte december in 2012 viel er 173 millimeter.

‘Hopelijk zeer natte winter’

Over de huidige situatie: “Onze grondwaterpeilen staan historisch laag. 80% van de meetpunten geeft ‘zeer laag’ aan. In dezelfde periode van vorig jaar was dat 40%. Het enige dat we kunnen hopen, is dat het een zeer natte winter wordt. In het verleden zijn we nog nooit met een serieuze achterstand aan de zomer begonnen, het zou een compleet nieuwe situatie zijn voor ons. Het is iets wat we zeker in de gaten moeten houden.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin