Vollegrond

Nieuws laatste update:16 nov 2018

Venkelras Dragon sterk tegen schot

Onder de extreme omstandigheden van afgelopen zomer vertoonde het venkelras Dragon in een rassenproef met Solaris, Antares, Tenace en NOV 6669 FV de minste schotvorming. Dragon is wel gevoeliger voor bruine randjes.

Uit een rassenproef in de vroege en zomerteelt van venkel komt Dragon (Bejo) naar voren als het minste gevoelige ras voor schotvorming. Omdat het ras gevoeliger is voor bruine randjes aan de schudbladeren luistert de watervoorziening zeer nauw. Dragon vormt een mooie ronde, witte knol. De groeiwijze is wat minder opgericht, blijkt uit een verslag van onderzoeker Luc de Rooster (PSKW) in Proeftuinnieuws.

Raseigenschappen

In de vroege teelt onder vliesdoek kwam dit jaar geen schotvorming voor. In die teelt voldeed Solaris (Bejo) zeer goed. Solaris komt snel op gewicht en haalt samen met Antares (Bejo) het hoogste stukgewicht. Antares is na Dragon het sterkste tegen schot in de zomerteelt. Ook Antares heeft wat eerder last van bruine randjes. Tenace (Enza) is juist zeer sterk tegen bruine randjes, maar maakt veel zijscheuten en is gevoelig voor barsten. In de zomer bleek het ras zeer schotgevoelig. NOV 6669 FV (Novisem) stond alleen in de zomerteelt en vertoonde daarin ook zeer veel schot.

Lees ook: Markt: stagnerende productie nekt venkelseizoen

Of registreer je om te kunnen reageren.