Vollegrond

Nieuws

Telersverenigingen vragen voor € 21 miljoen GMO-gelden

Nederlandse telersverenigingen hebben voor 2019 circa € 21 miljoen aan GMO-middelen aangevraagd.

Dat is een extreem lage benutting van de Europese subsidieregeling Gemeenschappelijke Marktordening Groenten en Fruit voor Nederland. Voordat er problemen met de GMO-regeling ontstonden, vroegen Nederlandse verenigingen gezamenlijk meer dan € 80 miljoen aan.

Strakke voorwaarden

Volgens de uitvoerende overheidsdienst Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hebben 5 telersverenigingen een aanvraag ingediend. Welke verenigingen dat zijn, maakt RVO.nl niet bekend. In september maakten The Greenery, ZON, Van Nature, Veiling Zaltbommel, Veiling Zundert en Nautilus al bekend de regeling te onaantrekkelijk en risicovol te vinden. GMO-subsidie is in te schakelen bij investeringen in duurzaamheid en innovatie, maar dat moeten echt vernieuwende technieken zijn. Voor oogstverzekeringen werd de regeling dit jaar iets ruimer.

Echt aanspraak

De deadline voor beoordeling van de aanvragen door RVO.nl is 20 januari. Dan pas is duidelijk of de verenigingen ook echt aanspraak kunnen maken op de steun. Zolang de procedure loopt, doet RVO.nl geen mededelingen over de achtergrond van de aanvragen van telersverenigingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.