Vollegrond

Nieuws

Syngenta en Bejo komen met nieuwe spruitkoolrassen

Syngenta komt met spruitkoolras Trimstar (SGB1536), met langwerpige spruiten voor machinale schoning voor de oogst in november en december.

Trimstar is een snelle groeier met lang houdbare spruiten. Het advies luidt om niet te planten voor 5 mei. SBG 1666 is voor de oogst in oktober-november en is te beschouwen als een iets latere Abacus. De naam van SGB 1622 wordt Platinus en is sterk op light leaf spot en trips.

Trimstar: langwerpige spruiten, oogst in november en december,
Trimstar: langwerpige spruiten, oogst in november en december,

Bejo heeft met Bejo 3092 een nieuwkomer met lange spruiten voor schoningsdoeleinden, van het Type Divino, maar maakt wat makkelijker lengte. Dit ras is te planten vanaf eind maart, zodat het september-oktober kan worden geoogst.

Bejo 3171 kan planten half april worden gepland. Half mei zijn er ronde spruiten en oogsten kan vanaf begin september. Het is zeer productief door een goede kopvulling, goed smakend en heeft een lang uitstalleven, na Davlin.

Bejo 3172 komt achter 3171, heeft langwerpige spruiten die geschikt zijn voor schoning. Oogsten kan half oktober, half november.

Bejo 3171: ronde spruiten, oogst vanaf begin september.
Bejo 3171: ronde spruiten, oogst vanaf begin september.

Proeven toegelicht

De genoemde nieuwkomers waren onlangs te zien op de Spruitkoolboulevard in Zevenhuizen. In de komende printuitgave van Groenten & Fruit (op 22 november) staat een uitgebreid toelichting op de hier getoonde gewasbeschermings- en bemestingsproeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.