Vollegrond

Nieuws laatste update:26 okt 2018

Witlofplatform in teken van gezonde wortel

Het Witlofplatform in Espel (Flevoland) maakte vorige week duidelijk waarin witlofworteltelers en witloftrekkers geïnteresseerd zijn: het effect van gecontroleerd vrijkomende meststoffen en het effect van middelen als superwaterabsorber Zeba, het yucca-extract EVR of de aanpak van Plant Health Cure.

Bij het object van Haifa gaat het om de gecontroleerd vrijkomende meststoffen Cote-N 2 md en Cote-N 4 md. De werking van Cote-N 2 is 2 maanden bij een bodemtemperatuur van 21 graden en die van Cote-N 4 is 4 maanden. Omdat de bodemtemperatuur onder praktijkomstandigheden vrijwel nooit 21 graden bereikt, is de werkingsduur in de praktijk 25% langer, zegt Pieter van Dongen, sales- en marketingmanager. De stikstofvorm van de meststof is ureum dat door de coating temperatuurafhankelijk vrijkomt. In het begin is er even wat vocht nodig voor de opbouw van de osmotische druk om een start te maken met de afgifte.

Strokenproef op veld

Het gaat op het Witlofplatform om een strokenproef op het veld. De objecten zijn 180 kilo Cote-N 2 md en een strook met 100 kilo Cote-N 2 md en 50 kilo Cote-N 4 md. Cote-N 2 md bevat NPK 43-0-0 en Cote-N 4 bevat NPK 42-0-0. In alle objecten en in de standaardvergelijking werd in augustus aanvullend 150 kilo KAS gestrooid in verband de trage groei van de wortels. Achteraf is de vraag of dat nodig was geweest. Volgens gebruikers van Cote-N is de verstrooibaarheid een punt van aandacht. De kosten bedragen circa € 90 per hectare bij een dosering van 100 kilo.

Yucca-concentraat

EVR is een yucca-concentraat van Jadis Agri. Het concentraat wordt gewonnen uit verpulverde stammen van één specifieke yucca-soort, de yucca-schidigera. Deze yucca groeit in de Baja California woestijn in Mexico. Door extreme weersomstandigheden produceert de plant de stof saponinen die zorgen voor een plantversterkende werking. De plantversterker maakt de witlofwortels weerbaarder tegen phytophthora.

Op het Witlofplatform bij LOF. In Espel werden de wortels over de kop bij het opzetten behandeld met een 2% en 5% oplossing. Daarnaast is er een 0-object, een object met kaliumfosfiet en een met Previcur N. Op Proeftuin Zwaagdijk ligt ook een proef waarin het effect van het toevoegen van EVR aan het proceswater (0.5% oplossing) onderzocht wordt. Omdat het een natuurlijke biologische adjuvant is, zal de werking nooit even sterk zijn dan die van chemische middelen, waarschuwt Etienne van Regenmortel van Jadis Agri, alleen moeten die dan wel voorhanden blijven.

Superwaterabsorber Zeba

Zeba is een superwaterabsorber van UPL op basis van zetmeel. Het product vangt 500 keer zijn gewicht aan water onder natte omstandigheden en vormt zo een gelachtige substantie. Het product geeft dat vocht weer af aan de plant in het groeiseizoen of tijdens de kieming van het zaad. In beide situaties gebeurt dit als de bodem opdroogt. Dat doet Zeba vele keren per seizoen. De dosering is 5 kilo Zeba per hectare, wat neerkomt op bijna € 100.

Het is belangrijk de strooibak na gebruik van de superwaterabsorber goed te reinigen om te voorkomen dat bij vocht de gelvorming zorgt voor verstoppingen. Toedienen kan met een granulaatstrooier, net naast of liefst onder het zaadje.

Objecten Plant Health Cure

Plant Health Cure heeft op het Witlofplatform 3 objecten liggen in de wortelteelt. Een object met 365 kilo OPF 11-0-5 plus 500 kilo Biovin per hectare op 25 juni en 365 kilo OPF op 29 augustus. een object met 4 kilo Mycogran bij het zaaien op 1 juni en 2 keer 365 kilo OPF 11-0-5 op 25 juni en 29 augustus. Het derde object is met alleen 2 keer 365 kilo OPF, zonder de toepassing van de mycorrhiza-schimmel bij het zaaien.

OPF is een langzaam vrijkomende organische meststof met 2 maanden werkingsduur. Plant Health Cure boekt al een aantal jaren goede resultaten met OPF geboekt. Biovin is een bodemverbeteraar op basis van druivenmost.

Presentatie resultaten

Alle resultaten van de demo’s en proeven zullen in het winterprogramma in februari bekend worden gemaakt. De bijeenkomst in het kader van het Witlofplatform is voor iedereen toegankelijk. Witlofcoöperatie financiert de proeven van Proeftuin Zwaagdijk en deelt de resultaten van deze proeven alleen met haar leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.