Vollegrond

Nieuws

Tot 50% minder groente voor Duitse verwerkers

De overkoepelende organisatie van Duitse groenteverwerkers BOGK verwacht, afhankelijk van de koolsoort, 25% tot 50% minder kool geleverd te krijgen als gevolg van de droogte. Bij peen wordt minstens 10% minder aanvoer voor verwerking verwacht. BOGK sluit lege winkelschappen niet uit.

In sommige koolregio’s in Duitsland lopen de oogstverliezen in wittekool op tot 40% en bij rode kool zelfs tot 50%. Bij boerenkool zal in zijn totaliteit de oogst ongeveer uitkomen op 50% van wat verwacht werd.

Volgens de organisatie van Duitse groenteverwerkers Bundesverband der obst- gemüse- und kartoffelverarbeitende Industrie (BOGK) zal als gevolg van de droogte de opbrengst van peen, rode biet en selderij minstens 10% lager uitvallen dan het langjarig gemiddelde, zo meldt Fruchtportal.de.
Lees verder onder de foto

Door de hitte en droogte aangetaste rodekool, begin augustus 2018 in het Duitse Prosselsheim. - Foto: ANP
Door de hitte en droogte aangetaste rodekool, begin augustus 2018 in het Duitse Prosselsheim. - Foto: ANP

Schaarste in heel Europa

De situatie is nijpend, aldus BOGK, omdat de verwerkende industrie maar een deel van de verwachte oogst binnen krijgt. Dat betekent dat machines niet optimaal kunnen worden benut. Bovendien zal het aanbod voor de retail en horeca minder zijn dan gebruikelijk.

De organisatie sluit niet uit dat sommige verwerkte producten op een gegeven moment niet meer beschikbaar zullen zijn. Dat is enerzijds een gevolg van de droogte in Duitsland, maar anderzijds ook van de droogte elders in Europa waardoor overal schaarste is en producten dus niet of nauwelijks bijgekocht kunnen worden vanuit bijvoorbeeld Nederland, België, Frankrijk of Polen. Bijkopen in Rusland is niet aan de orde, vanwege de te hoge kosten en te lange transportafstanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.