Vollegrond

Nieuws

Simon Steam’R doodt onkruiden

Het Franse bedrijf Simon zet met de Steam’R een machine in de markt die met stoom onkruid(zaden) doodt. Doelgroepen: biologische teelten en gangbare groenteteelten waar mechanisch schoffelen in de rij niet mogelijk is.

De Steam’r werkt volautomatisch, legt Simon-importeur Evax in Grashoek (L) uit. De zitplaats met stuur dient alleen om de machine te verplaatsen naar het perceel. Na de start aan het begin van de werkgang werkt hij autonoom en geeft de ‘chauffeur’ een seintje als hij klaar is of hulp nodig heeft. De machine zet zichzelf ook automatisch stil als hij een probleem detecteert.

Lees verder onder de foto.

De spoorbreedte is 1,80 en de afstand van de platen naast de machine tot de Steam’R is verstelbaar. - Foto's: Simon
De spoorbreedte is 1,80 en de afstand van de platen naast de machine tot de Steam’R is verstelbaar. - Foto's: Simon

Dieselmotor verhit water tot stoom

De stoomplaten zijn 3 meter lang en 1,5 meter (een teeltbed) breed; de machine is te koop in uitvoeringen met 3, 4 of 5 platen. De spoorbreedte is 1,80 en de afstand van de platen naast de machine tot de Steam’R is verstelbaar. De dieselmotor verhit het aangevoerde water tot stoom van 180 graden; bij het injecteren is die nog 165 graden. Voor een goede werking moet de bodem tot een diepte van 8 à 9 centimeter worden verhit tot 80 graden. Dit doodt de onkruidzaden goed af, terwijl het bodemleven intact blijft. De snelheid van werken is dus sterk afhankelijk van de bodemtemperatuur/seizoen. Simon claimt wel een 20-25% hogere werksnelheid dan de concurrenten, en navenant lagere brandstofkosten.

Handmatig schoffelen

De stoommachine is een alternatief voor mechanisch onkruid wieden, zeker in gewassen waarbij het onkruid wieden in de rij neerkomt op handmatig schoffelen. Denk aan prei, veldsla of spinazie. Nu het aantrekken van personeel in de land- en tuinbouw steeds lastiger wordt, telt dit argument steeds zwaarder.

Lees verder onder de foto.

De Steam’r werkt in het veld volautomatisch. De zitplaats met stuur dient alleen om de machine te verplaatsen naar het perceel.
De Steam’r werkt in het veld volautomatisch. De zitplaats met stuur dient alleen om de machine te verplaatsen naar het perceel.

Monitoring via smartphone

Water wordt toegevoerd via een slang op een haspel die tijdens het werk automatisch af- en oprolt. Instellingen zijn te maken op een kleurenscherm voorop en je kunt de machine monitoren via een smartphone. Er zijn 3 uitvoeringen waarbij de typeaanduiding de stoomproductiecapaciteit aangeeft. De Steam’R 600 driekapper is dus goed voor 600 kilo stoom per uur, de vierkapper heet 800 en de vijfkapper is de 1000. De werkbreedtes zijn 3,10 meter, 4,10 en 5,10. Vanafprijzen zijn zo’n € 130.000 voor de Steam’R 600 en € 140.000 voor de Steam’R 1000. Maar daar komen al snel enkele zaken bij die gewoon nodig zijn, bijvoorbeeld een behandelinstallatie voor streken waar ijzer/kalkrijk grondwater de machine voedt. In de praktijk is € 175.000 een richtprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.