Vollegrond

Nieuws

Oogstrobot broccoli komt zeker, maar wanneer?

Mechanisatiebedrijf Tumoba is sinds 2002 bezig met het ontwikkelen van een oogstrobot voor broccoli. Het aanvankelijke concept is terzijde geschoven en er werd van voor af aan begonnen. Dat leidde tot een prototype met een andere oogstmethodiek. De praktijkintroductie wordt in 2020 verwacht.

Een ding is zeker: Tumoba is nog nooit zover geweest in de ontwikkeling van een oogstrobot voor broccoli. Het gaat weliswaar nog om een prototype, maar de wijze waarop die broccoli herkent en oogst werkt prima. Ook zit het blad niet langer in de weg, iets wat bij de voorgaande methodiek wel het geval was.

Het huidige prototype werkt hydraulisch, Tumoba gaat dat ombouwen naar elektrisch en wil daar volgend jaar in de praktijk mee gaan testen. Het wachten is nog op een teler die bij deze ontwikkeling wil aanhaken.
Lees verder onder de video‘s

Toekomstige machine

Zoals Tumoba er nu tegenaan kijkt, zal de eindversie van deze broccolioogster eruit zien als een brede oogstwagen die over een bepaalde breedte een (groot) aantal rijen tegelijk oogst. Die machine zal voorzien zijn van 90 graden draaibare wielen, zodat de machine makkelijk van de ene naar de andere werkgang te verplaatsen is. De machine kan voor- en achteruit rijden.

De capaciteit wordt bepaald door de breedte van de machine en het aantal oogstunits. Henk Molenaar van Tumoba schat in dat er met een handelingssnelheid van 6 seconde op een machine met bijvoorbeeld 10 oogstunits een capaciteit, afhankelijk van het oogstpercentage, van 3.000 tot 6.000 stuks per uur haalbaar.

Selectieve oogst

De machine oogst selectief, afhankelijk van hoe die is ingesteld worden schermen vanaf een bepaalde omvang (met daaraan gekoppeld een bepaald gewicht) geoogst. Kleinere, lichtere schermen slaat de robot over. Ook de lengte van de steel is instelbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.