Vollegrond

Nieuws

Nieuwe techniek: onkruid doden met laserstralen

Laser Centrum Hannover gaat een prototype ontwikkelen voor het doden van onkruiden met laserstralen. Het idee is een prototype dat onkruiden met camera’s onderscheidt van een cultuurgewas om vervolgens met laserstralen het onkruid te doden.

De Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) heeft een project om onkruid met laserstralen aan te pakken opgezet. Volgens de website Gemüse.de ondersteunt deze Duitse milieustichting het project inhoudelijk en financieel met circa € 315.000. De ontwikkeling van een prototype voor een machine is in handen van het Laser Centrum in Hannover.

Nieuwe aanpak

Volgens DBU vormen digitalisering en precisielandbouw een nieuwe insteek om onkruid selectief te kunnen bestrijden. De stichting ziet het dan ook als mogelijkheid ter vervanging van de chemische aanpak. DBU wil een systeem ontwikkelen dat de optische herkenning van onkruiden combineert met de bestrijding ervan. De lasers op dat systeem moeten vervolgens worden ingebouwd op een rijdende machine.

Precisiewerk

Dat lasers planten kunnen vernietigen, staat vast. Tot op heden ontbraken echter een voldoende robuuste laserstraalbron en een functioneel en toepasbaar rijdend systeem om deze innovatie in de praktijk te testen. Met laserstralen is het mogelijk heel precies te werk te gaan, zodat het onkruid gedood wordt zonder dat cultuurplanten of dieren er last van hebben.

Deelnemers project

Naast het Laser Centrum zijn de firma’s ‘Laser on demand’ uit Burgdorf en IPG Laser uit Burbach bij het project betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.