Vollegrond

Nieuws laatste update:30 jan 2018

Te veel nitraat in Italiaanse sla

Van de 44 monsters, die het Duits LALLF in 2017 onderzocht op nitraatgehalten in sla en spinazie, waren er 2 met een te hoog nitraatgehalte. De monsters waren afkomstig uit Italiaanse spinazie en rucola.

In 2017 onderzocht het LLALG (Landesamt für Landwirtschaft, Lebensmittelsicherheit und Fischerei) in Rosstock 44 monsters van verse slasoorten en spinazie. De monsters waren afkomstig uit Duitsland (33 stuks), Italië (7 stuks), Frankrijk en Nederland. De monsters zijn bij telers en handelsondernemingen genomen. In 2 Italiaanse monsters, 1 uit spinazie en 1 uit rucola, werd een, volgens de EU richtlijnen, te hoog gehalte aan nitraat vastgesteld, meldt Fruchtportal.de.

Oorzaken van nitrietvorming kunnen ook slechte bewaar- of transportomstandigheden zijn

Slechte omstandigheden

Nitraat op zich is niet schadelijk voor de mens. Door microbiologische of enzymatische processen kan het omgezet worden in het wel schadelijke nitriet. Oorzaken van nitrietvorming kunnen echter ook slechte bewaar- of transportomstandigheden te zijn. Als sla in folie luchtdicht verpakt is, kunnen micro-organismen nitraat omzetten in nitriet.

Of registreer je om te kunnen reageren.