Vollegrond

Nieuws

Speciale borstel-, was- en drooglijn voor pompoenen

Een lijn voor het borstelen en een lijn voor het wassen en drogen van pompoenen. Dat toonde MCR Machinery uit Marknesse op de Biobeurs in Zwolle. Ook nieuw: een hartvormige pompoen.

De was- en drooglijn kenmerken zich door een bunker voor het kantelen van de kuubkisten. De drooglijn bevat door oranje sponsen omgeven rollen waar de gewassen pompoenen draaiend over heen gaan. Op die manier nemen de sponsen het aanhangende vocht van de pompoenen op.

Bij de borstellijn zorgen draaiende borstels ervoor dat het aanhangend zand van de pompoenen gepoetst wordt. De lijnen zijn ook geschikt voor kalebassen of flespompoenen. De borstelkeuze is afhankelijk van het product.

Snelheid onafhankelijk in te stellen

Op de foto staat een beursuitvoering die deels voorzien is van de borstels en deels van de oranje sponsen. Er zijn twee varianten, eentje voor grote vruchtgroenten zoals pompoenen en eentje voor kleinere groenten zoals zoete aardappelen of citrusfruit. De snelheid van de lijnen is onafhankelijk in te stellen.

Op de voorgrond zoals de drooglijn met sponsen eruit ziet, op de achtergrond de lijn met borstels. In de praktijk zijn het dus twee aparte lijnen.
Op de voorgrond zoals de drooglijn met sponsen eruit ziet, op de achtergrond de lijn met borstels. In de praktijk zijn het dus twee aparte lijnen.

Een lijn voor het wassen en vervolgens drogen heeft een richtprijs van € 40.000. Met eventuele extra’s, zoals een ventilator om de pompoenen nog droger te krijgen, ligt de prijs een paar € 1.000 hoger.

Nieuw pompoenras

Op de biobeurs toonde Zaadfirma De Bolster het betrekkelijk nieuwe pompoenras Amoro. Deze hartvormige, oranje pompoen heeft zachter vruchtvlees en de schil is eetbaar. De pompoen is ook goed gevuld met veel vruchtvlees en zeer uniform van vruchtgrootte. Het ras levert twee tot drie vruchten per plant, het plantgetal is 13.000 tot 15.000 per hectare. De groeiwijze is met korte ranken, zoals bij een bush-type. De productie van het vroege ras is met 30 à 35 ton per hectare hoog. Rassen met een vergelijkbare vruchtgrootte, zoals Solor en Fictor komen volgens De Bolster uit op 15 tot 20 ton per hectare.

Het ras Amoro vormt hartvormige pompoenen, vandaar de naam. Opvallend is het zachte vruchtvlees en de eetbare schil.
Het ras Amoro vormt hartvormige pompoenen, vandaar de naam. Opvallend is het zachte vruchtvlees en de eetbare schil.

Of registreer je om te kunnen reageren.