Vollegrond

Nieuws

Prei nog steeds omzetknaller voor REO

Ondanks de tegenvallende prijzen van het lopende seizoen, is prei over het jaar 2017 bekeken met een omzet van ruim € 30 miljoen nog steeds het belangrijkste product voor REO Veiling. In totaal haalde de veiling een omzet van € 175 miljoen.

REO Veiling in het Belgische Roeselare heeft er met een omzet van ruim € 175 miljoen een goed jaar opzitten. Deze omzet gaat de boeken in als nummer 4 op de lijst van jaaromzetten.

De aanvoer daalde licht ten opzichte van 2016, maar door een betere prijsvorming bleef de omzet nagenoeg gelijkt. In 2016 haalde REO Veiling een omzet van ruim € 177 miljoen. Prei blijft op de West-Vlaamse veiling nummer 1 met een omzet van ruim € 30 miljoen, gevolgd door tomaat, meldt vilt.be.

Grillig 2017

De eerste vijf maanden van 2017 werden gekenmerkt door heel slecht weer in Zuid-Europa. Daar profiteerden de bij REO aangesloten groentetelers van. Op momenten van schaarste stegen de prijzen van sommige producten naar ongekende hoogten.

De zomer was daarentegen enorm droog, maar de natuur herstelde zich goed in het najaar. Daardoor bleven de productieverliezen beperkt. De aanhoudende regenperiodes en te zachte temperaturen van de afgelopen maanden pakten minder gunstig uit.

Meer tomaten

In 2018 zal er op REO Veiling flink meer Franse tomaten voor de klok komen. In 2019 komt er nog 20 hectare extra uit een naast de veiling gelegen proefproject om tomaten te telen met restwarmte van een nabijgelegen verbrandingsoven. Mogelijk dat tomaat door deze stijging in de aanvoer prei van de eerste plek qua omzet verdringt. Champignon, aardbei en witlof maken de top 5, net als vorig jaar, compleet.

Frankrijk op plaats 2

De producten onder kwaliteitsmerken Fine Fleur en Flandria vinden steeds sneller hun weg naar Italië en Spanje. Ook Frankrijk wordt steeds belangrijker en wordt door REO als een tweede thuismarkt gezien. Bijna een kwart van de omzet komt uit Frankrijk. De binnenlandse markt blijft goed voor 55% van de omzet.

Of registreer je om te kunnen reageren.