Vollegrond

Nieuws

PCG waarschuwt voor papiervlekken in prei

Door de aanhoudende neerslag zijn veel percelen verzadigd met water. Er blijft vaak water tussen de rijen staan. In combinatie met de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, zijn dat de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van papiervlekkenziekte in prei.

Waterplassen kunnen grote hoeveelheden sporen van papiervlekkenziekte (Phytophthora porri) bevatten. Om aantasting te voorkomen is het belangrijk om het water goed van het veld af te laten.

Indien er enkele weken terug al geulen gegraven zijn, is het goed om na te gaan of het water nog steeds goed weg kan. Phytophthora is een spatschimmel die onder de huidige natte weersomstandigheden en aanhoudend hoge temperaturen gemakkelijk tot een besmetting kan leiden.

Behandeling uitvoeren

Het PCG adviseert in haar nieuwsbrief daarom een behandeling tegen papiervlekkenziekte uit te voeren, indien de vorige behandeling langer dan drie weken geleden is. Bij de middelenkeuze is het belangrijk de veiligheidstermijn in de gaten te houden in combinatie met het beoogde rooitijdstip.

Of registreer je om te kunnen reageren.