Vollegrond

Nieuws

Gifbeker voor preitelers nog niet leeg

Al eerder dit seizoen werden op enkele momenten preiprijzen tussen 10 en 15 cent per kilo genoteerd. Eind januari zit de prijs opnieuw op een dergelijk dieptepunt. Het lijkt er dan ook meer en meer op dat dit seizoen niet meer te redden valt.

Mocht er nog sprake zijn van enige prijsopleving, dan is dat niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat.

Op 5 januari ‘piekte’ de klokprijs op REO Veiling voor de sortering 3-4 FLDW naar 59 cent per kilo. Sindsdien is sprake van een dalende trend tot het absolute (?) dieptepunt op 23 januari van 12 cent. Gisteren kwam daar 2 cent bij. Hoe je het ook went of keert, dit seizoen verloopt dramatisch, gekeken naar de vrije markt van prei.

Bij The Greenery en ZON fruit & vegetables zette op 9 januari de dalende lijn in, van een niveau tussen 40 en 50 cent naar eveneens 12 à 13 cent per kilo op 25 januari voor de sortering Lang Wit.

Verloren seizoen

Gezien het aanhoudende zachte weer met ook op de langere termijn nog geen vorstvoorspellingen in het vooruitzicht, lijkt er niet of nauwelijks hoop op een structurele prijsverbetering. Mocht de opgaande lijn weer gevonden worden, dan nog praten we over prijzen van ver onder de kostprijs. Steeds duidelijker worden dan ook de contouren van een verloren seizoen zichtbaar bij telers die (grotendeels) afhankelijk zijn van de vrije handel. Het is de vraag wat dit voor consequenties gaat hebben voor de start van het volgende seizoen.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost prei 55 cent per stuk. Voor een voordeelverpakking van vijf stuks bedraagt de prijs € 1,49. Dat komt overeen met € 1,66 per kilo. De ‘altijd laagste prijs’ bij Jumbo is net als bij AH 55 cent per stuk en die prijs rekent ook Jan Linders. Bij de Plus betaalt de consument 96 cent voor 500 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.