Vollegrond

Nieuws

Additief kan werking biofungiciden verbeteren

De werking van biofungiciden kan door middel van het toevoegen van een additief of uitvloeier met 40% verbeteren.

Dat is de conclusie van Belgisch onderzoek in peen. In het onderzoek werd de bestrijding van echte meeldauw in peen aangepakt met 5 wekelijkse bespuitingen tussen 27 juli en 4 september met biofungiciden. Het effect werd vergeleken met onbehandeld en met drie chemische schema’s, waaronder drie keer 0,4 liter Rudis per hectare met een interval van 2 weken. Onderzoeker Darwich van Inagro beoordeelde het effect op echte meeldauw op 16 augustus en op 14 september 2017. Hij zaaide het ras Nerac op 7 mei.

Betere werking

Op 16 augustus was de werking van Rubis ten opzichte van onbehandeld 87%, op 14 september 99%. Hermovit (80% zwavel) kwam tot 77 en 90%. Serenade seq kwam op 14 september op een werking uit van 6% (8 liter per hectare) tot 11% (5 liter per hectare). De toevoeging van het in België toegelaten additief Dash bij toepassing van een herbicide in peen leverde 16% werking op. Bij de toevoeging van het beste proefmiddel A steeg volgens het verslag in Proeftuinnieuws 1 van 2018 de werking tot 43%.

Preventief inzetten

Bij de start van de behandelingen zat er al echte meeldauw in het gewas. Mogelijk dat bij de preventieve inzet van Serenade de werking een stuk beter is. Deze toepassing zal het komend seizoen in het onderzoek worden meegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.