Vollegrond

Nieuws

Prijsniveau ijsbergsla redelijk stabiel

Een doos met tien bollen ijsbergsla komt op € 4 tot € 4,50, zo geven verschillende telers aan. Anderen noemen dat prijsniveau aan de zeer royale kant.

“Waar die bedragen vandaan komen, is mij een raadsel”, reageert iemand. “Voor een doos van krijg ik € 3,50 tot hoogstens € 4. Dan kom je netto voor een bol uit op 30 cent.” De ruimte tussen de genoemde bedragen lijkt illustratief voor de ondoorzichtigheid van de markt voor ijsbergsla. Het huidige prijsniveau is het resultaat van een opleving die zich in de loop van augustus definitief doorzette. In vergelijking met het eerste deel van het seizoen is dat een stuk beter. Dat is ondanks een matig aanbod, aansluitend op een beperkte vraag vanuit Zuid-Europa.

Regen

De laatste anderhalf tot twee weken is er het effect van de regen bijgekomen. Vooral vorige week is het met name in het westelijke deel van Nederland vaak meer dan 150 millimeter gevallen. Dat heeft de slakwaliteit geen goed gedaan, vaak met matige oogstpercentages tot gevolg. In de markt heeft het tot gevolg dat de handel sinds deze week wat meer onder druk is komen te staan. Veel ijsbergsla heeft zich vol gezogen met water, met alle risico op roodverkleuring en beschadiging. Dat geeft een levensgroot risico op claims van afnemende partijen, handelaren willen zich daar niet mee geconfronteerd worden. Deze situatie maakt wel dat goede sla beter betaald wordt, aldus een handelaar. Een doos met goede kwaliteit doet nu € 5,- stelt hij. Als al aangegeven: ook dit is een bedrag wat vaak niet door telers worde herkend.

Voor de komende weken is het lastig. Vorig jaar zat de prijsvorming in september op zijn gat, in de hand gewerkt door zomerse temperaturen. Dat gaat zich deze keer niet herhalen. Verwacht mag worden dat de huidige stemming over wat ijsbergsla zou moeten opbrengen, overeind blijft. Plus, Jumbo en AH vragen deze week 75 cent voor hun ijsbergsla.

Prognose: handhaving huidige prijsniveau(’s).

Of registreer je om te kunnen reageren.