Vollegrond

Nieuws

Levendige handel in spruiten

De aanvoer van spruiten is krap, de vraag ernaar is groot. Resultaat: een levendige markt met goede prijzen.

Bij ZON fruit & vegetables werd op 25 augustus de eerst kloknotering genoteerd van het seizoen 2017-‘18: 92 cent per kilo voor de B-spruiten. Daarna zakte de prijs tot 78 cent op 30 augustus om vervolgens geleidelijk te stijgen naar € 1,11 op 8 september. Op 25 september ligt de prijs rond 83 cent. Tot nu toe zit de prijs daarmee enkele tientallen centen hoger dan over dezelfde periode in 2016. In 2015 ging de prijs vanaf eind september bergafwaarts; in 2016 juist naar boven om daarna niet meer onder 80 cent uit te komen. Gemiddeld is de prijs in 2016 rond de euro, maar wel met pieken en dalen van zo’n 20 cent.

Goede prijs spruitkool

Klokprijzen zeggen in de spruitkoolteelt niet alles, maar een handelaar bevestigt dat het seizoen tot nu toe goed is verlopen. Door een supermarktactie vorige week met A-spruiten zijn de prijzen voor die sortering begin deze week wat onder druk komen te staan. Desondanks zijn handelaren tevreden over de prijs.

Belgische spruiten

In België zijn de spruiten op BelOrta en REO Veiling een stuk duurder, het betreft wel met de hand geplukte en geschoonde spruiten. Met name in de streek rond Roeselare spelen de weersomstandigheden de teelt parten. Op sommige plaatsen is sprake geweest van flinke wateroverlast. Daardoor is het Belgische aanbod niet op het normale niveau.

Aandacht voor trips

Een punt van aandacht is dit seizoen de aantasting door trips. Het vergt meer inzet van gewasbeschermingsmiddelen, en daarmee extra kosten, om het insect onder de duim te houden. Een teler omschrijft het als de achilleshiel van de spruitkoolteelt. “Als we goede insecticiden hebben, kunnen we uitstekende spruiten telen. Zonder goede insecticiden zie ik de toekomst voor de spruitenteelt somber in.”

Stabiele markt

Op de korte termijn lijkt echter niets het goed verlopende spruitenseizoen te kunnen verstoren. Er is sprake van een stabiele markt en de producties liggen op een niet al te hoog niveau. Daarmee is de aanvoer op korte termijn krap. In combinatie met de huidige (hoge) vraag resulteert dat in een prima prijs.

Prognose: aanhoudende stabiele markt.

Stel zelf prijsgrafieken voor spruitkool samen op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.