Vollegrond

Nieuws

Gezuiverd afvalwater diepvriesbedrijf wordt irrigatiewater

Het gezuiverde afvalwater van het Belgische diepvriesbedrijf Ardo zal worden gebruikt als irrigatiewater voor 500 hectare van 49 telers in de omgeving van het bedrijf.

Op 14 september 2017 tekenden 49 coöperanten het aandelenregister van de coöperatie Inero cvba. De leden van de coöperatie zullen het gezuiverde afvalwater van het groenteverwerkende bedrijf Ardo in Ardooie gebruiken als irrigatiewater. Het gezuiverde afvalwater wordt opgeslagen in een bufferbekken van 150.000 kuub. Via een ondergronds leidingenstelsel zal het water over circa 500 hectare worden verdeeld.

Start aanleg

Dit najaar wordt gestart met de aanleg van het bufferbekken en ondergronds hogedrukleidingnetwerk met pomphuis. Ardo investeert in het bufferbekken, de coöperatie neemt de investering in het pomphuis en het leidingnetwerk voor zijn rekening. Enkel coöperanten zullen water kunnen afnemen.
De coöperatie investeert in 147 afnamepunten waaraan de telers hun haspel rechtstreeks kunnen koppelen. Het netwerk wordt immers op werkdruk van de haspels aangelegd. Het leidingennetwerk is zo ontworpen, dat tot tien haspels tegelijkertijd kunnen beregenen.

Kostenneutraal

Inero cvba zal toezien op een correcte waterverdeling en -prijs. De prijs per kubieke meter water zal jaarlijks worden begroot om kostenneutraal te zijn; de inkomsten voor het geleverde water moeten de uitgaven voor elektriciteit en onderhoud dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.