Vollegrond

Nieuws

Einde in zicht fipronil bij zaadbehandeling

Het einde voor insecticide fipronil is in zicht voor het coaten van zaad.

Chemiebedrijf Basf gebruikt fipronil in zaadbehandelingsmiddel Mundial. De toelating vervalt eind volgende maand in heel Europa, vertelt Eric Kiers van Basf. “Wij hebben geen verlenging aangevraagd, omdat we niet weten waaraan die aanvraag moet voldoen.”

De Europese Commissie geeft geen gehoor aan de vraag om uitstel van de vervaldatum en duidelijkheid rondom de aanvraag, zegt Kiers. “Dus we kunnen nu helaas niet anders dan de aanvraag laten lopen. De kwestie ligt bij het Hof van Justitie, wellicht kan daaruit nog een positieve wending volgen. Ik sluit niets uit, maar ga niet speculeren.”

Geen chemisch alternatief

Dankzij de termijn kan Mundial in teeltseizoen 2019 nog worden gebruikt. Telers in de uiensector bijvoorbeeld hebben geen chemisch alternatief. “En zo snel kunnen we daar ook niet mee komen”, weet Kiers.

Het aflopen van de toelating van fipronil staat los van de affaire van ongeoorloofd fipronil-gebruik in de pluimveehouderij. Het middel heeft een toelating in een reeks vollegrondsgroenteteelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.