Vollegrond

Nieuws

Oogstrobot oogst groene asperge selectief

Net als voor witte asperges, wordt voor groene asperges gezocht naar mogelijkheden om die volautomatisch te oogsten. In 2016 werd een prototype in Engeland in de praktijk getest. Het systeem werkt, maar aan de nauwkeurigheid en het tempo moet nog wel geschaafd worden.

De oogstrobot staat op een onderstel op vierwielen met voorwielaandrijving. Tussen de voorwielen zit een camerasysteem dat de groene asperges filmt. De aan de camera gekoppelde software herkent het verschil tussen oogstrijpe stengels die op lengte zijn en stengels die nog te kort zijn. De software geeft vervolgens de coördinaten van de oogstrijpe stengel door aan een van de twee onafhankelijk van elkaar opererende werktuigkoppen.

De machine is voorzien van twee onafhankelijk van elkaar bewegende werktuigkoppen - Foto: HepcoMotion
De machine is voorzien van twee onafhankelijk van elkaar bewegende werktuigkoppen - Foto: HepcoMotion

Grijpen en vastpakken

Op het moment dat een van de twee werktuigkoppen gepositioneerd is, gaat die door middel van een zwenkarm naar beneden. Als de grijparm eenmaal gezakt is, worden de mesjes voor het afsnijden door middel van een pneumatische cilinder geactiveerd. In een beweging worden tevens de asperges vastgepakt.

Project Garotics

De robot voor het oogsten van groene asperge wordt ontwikkeld in het kader van het project Garotics (’Green asparagus harvesting robotic system’). Het Bremer Centrum für Mechatronik (BCM), de Britse werktuigconstructeur HepcoMotion, het in verpakkingsmachines gespecialiseerde bedrijf Strauss uit Buxtehude en het Britse tuinbouwbedrijf C. Wright&Son zijn bij het project betrokken. HepcoMotion presenteerde de machine in editie 3/2017 van Spargel & Erdbeer Profi.

Bekijk een demonstratiefilmpje van HepcoMotion.

Of registreer je om te kunnen reageren.