Vollegrond

Nieuws

Manbak voor veilig werken op hoogte

Een manbak, zo noemt Gerard Kouwenberg in Beek en Donk zijn platform voor het werken op hoogte. Het hulpmiddel is alleen voor eigen gebruik.

Werkzaamheden als het vervangen van verlichting en het uitvoeren van kleine reparaties op hoogte zijn risicovol. Net als veel collega’s was vollegrondsteler Gerard Kouwenberg in Beek en Donk op zoek naar een veilige manier om dergelijke ‘klussen op hoogte’ aan te pakken tegen redelijke kosten.

Hij kwam op het idee van een ‘manbak’ voor op zijn vorkheftruck. De lepels van de heftruck schuiven in rechthoekige profielen onder de vloer van de manbak. De lepels worden vervolgens geblokkeerd met pennen aan de achterkant van de bak.

Andere veiligheden zijn de uitsluitend naar binnen draaiende deur om in de bak te stappen. De deugdelijke vergrendeling op die deur. En de afscherming aan de achterzijde van de bak. Die voorkomt dat contact gemaakt kan worden met de hefmast.


 • Vollegrondsteler Gerard Kouwenberg construeerde een ‘manbak’ voor op zijn vorkheftruck. - Foto's: joost Stallen.

  Vollegrondsteler Gerard Kouwenberg construeerde een ‘manbak’ voor op zijn vorkheftruck. - Foto's: joost Stallen.

 • De lepels van de heftruck schuiven in kokerprofielen onder de vloer van de manbak. De lepels worden geborgd met pennen.

  De lepels van de heftruck schuiven in kokerprofielen onder de vloer van de manbak. De lepels worden geborgd met pennen.

 • De deur draait naar binnen en is aan de buitenzijde eenvoudig te vergrendelen met een borgveer (aan het koortje). Als je er tijdens het werk tegenaan leunt, drukt de deur zich vast in de vergrendeling.

  De deur draait naar binnen en is aan de buitenzijde eenvoudig te vergrendelen met een borgveer (aan het koortje). Als je er tijdens het werk tegenaan leunt, drukt de deur zich vast in de vergrendeling.

 • Een afscherming aan de achterzijde van de bak voorkomt dat mensen vanuit de bak in contact kunnen komen met de hefmast.

  Een afscherming aan de achterzijde van de bak voorkomt dat mensen vanuit de bak in contact kunnen komen met de hefmast.

Of registreer je om te kunnen reageren.